Opgerolde chocoladecake

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

voor de cake:

  • 20 gram cacaopoeder
  • 65 gram boter
  • klein kopje vers gemaakte espresso gebruik eventueel instantpoeder
  • 3 eieren gesplitst
  • ¼ theelepel cream of tartar eventueel vervangen door bakpoeder
  • 3-4 eetlepel(s) Agave Siroop te koop bij natuurvoedingswinkel

voor de vulling:

  • 200 ml slagroom
  • 10 gram cacaopoeder
  • 1-2 eetlepel(s) Agave Siroop

Instructies

  • Smelt de boter met het cacaopoeder en de espresso au bain marie (in een bakje boven een pannetje waarin een laagje water zacht kookt).
  • Terwijl het smelt af en toe roeren.
  • Als het helemaal gesmolten is en goed gemengd, haal je het bakje van de pan af en laat een minuutje afkoelen.
  • Voeg dan 1-2 eetlepels agavesiroop (naar smaak) toe en roer dit goed door het mengsel.
  • Leg bakpapier op je bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Pak een droge, schone kom. Doe hierin de eiwitten en het cream of tartar.
  • Mix met de electrische mixer op medium snelheid tot je zachte pieken krijgt.
  • Voeg 2 eetlepels agavesiroop toe aan de eiwitten en mix nog wat langer met de mixer, tot de pieken redelijk sterk zijn. De eiwitpieken blijven dan makkelijk overeind staan.
  • Roer het eigeel door het cacao-botermengsel.
  • Spatel een kwart van het eiwitmengsel door het cacaomengsel tot het goed is gemengd.
  • Voeg dan de rest van het eiwitmengsel toe en spatel het voorzichtig, maar goed door elkaar.
  • Giet het mengsel op de bakplaat en verdeel, zodat je een soort (zachte) plak krijgt.
  • Bak gedurende 8-10 minuten in de oven.
  • De cake is gaar wanneer je er een prikker insteekt en deze er droog uitkomt (zo niet, bak dan nog een paar minuten langer).
  • Laat volledig afkoelen op de bakplaat.

Vulling:

  • Klop de slagroom op met 1-2 eetlepels agavesiroop (naar smaak), tot de slagroompieken zelf rechtop blijven staan.
  • Spatel de cacaopoeder er voorzichtig, maar goed doorheen.
  • Verspreid het slagroommengsel over de afgekoelde cake, zodat je een mooie laag krijgt die overal ongeveer even dik is.
  • Nu komt het moeilijkste deel: de cake oprollen
  • Haal een korte zijde van de cake voorzichtig los van het bakpapier en begin de cake op te rollen. Vooral in het begin zal de cake op allerlei plekken breken. Raak niet in paniek, maar blijf voorzichtig doorgaan met het oprollen van de cake. Hoe verder je de cake oprolt, hoe minder die zal barsten.
  • Pak de opgerolde cake stevig in plastic folie in en zet ‘m in de koelkast. Laat paar uur tot een hele dag afkoelen.
  • Om de cake op te dienen, haal je het plastic folie eraf. Leg de cake voorzichtig op een mooi bord of plaat met de naad naar beneden. Strooi er met een zeef eventueel nog een beetje cacaopoeder overheen.
  • Snij de cake voorzichtig met een scherp mes in plakjes, zodat je zes porties hebt.
  • Eet smakelijk!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake / Chocolade
Geschikt voor Dieët: Suikervrij