Peperkoekhuisje

      Reacties uitgeschakeld voor Peperkoekhuisje

 

Peperkoekhuisje

Categorie Koek
Keuken Nederland
Opmerking Sinterklaas
porties 4
Auteur Hetty van Es

Wat gaat er in

ingrediënten voor de speculaas:

  • 150 g roomboter of kokosolie
  • 80 g honing
  • 10 g speculaaskruiden
  • 125 g havermeel
  • 125 g volkoren speltmeel
  • 4 el amandel/haver/soja melk
  • snufje zout

Ingrediënten voor de karamellijm:

  • 300 g suiker
  • Ingrediënten voor de fondant:
  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker

Hoe maak ik het klaar

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed de boter, de honing, speculaaskruiden, het meel en zout goed door elkaar.
  • Voeg de melk aan het beslag toe zodat het een soepel deeg wordt.
  • Rol het deeg vervolgens dun (circa 0,5 cm) met een deegroller.
  • Knip de vormen voor het huisje uit het template en leg die op het deeg.
  • Snijd de vormen met een scherp mesje uit het deeg.
  • Bak de onderdelen van het huisje op een bakplaat met bakpapier in circa 20 minuten op 180 °C goudbruin.
  • Smelt 300 g suiker in een koekenpan, dit is het cement voor het huisje.
  • Doop de afgebakken onderdelen van het huisje in de gesmolten suiker (karamel) en druk twee onderdelen tegen elkaar.
  • Zet op deze manier het huisje in elkaar.
  • Doe het eiwit in een kom en klopt het los.
  • Voeg beetje bij beetje, al kloppend de poedersuiker toe totdat al het poedersuiker is opgenomen door het eiwit.
  • Schep het fondant in een spuitzak en bewerk de huisjes.
  • Strooi nog wat extra poedersuiker over de huisjes als voor een echte sneeuwlook