Pikante speklapjes met roerbakschotel van andijvie

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g magere speklapjes zonder zwoerd
  • 4 eetlepel(s) ketjap manis
  • enkele druppels tabasco
  • 100 g Zeeuws spek vleeswaren
  • 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 450 g voorgekookte aardappelblokjes of -plakjes
  • 800 g gesneden andijvie
  • versgemalen peper
  • zout
  • nootmuskaat

Instructies

  • Pers de teentjes knoflook boven de speklapjes.
  • Voeg ketjap en tabasco en 1 eetlepel olie toe en marineer het vlees hier minimaal 15 minuten in.
  • Snijd het Zeeuws spek in smalle reepjes.
  • Dep de speklapjes een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak ze in een hete koekenpan goudbruin en gaar in 12 minuten.
  • Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak hierin de aardappelblokjes 5 minuten.
  • Voeg de andijvie toe en bak nog 4 minuten.
  • Schep het Zeeuws spek erdoor en voeg peper, zout (niet te veel i.v.m. het spek) en nootmuskaat toe.
  • Serveer de andijvieschotel met daarop de pikante speklapjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietip:

In plaats van andijvie is paksoi of Chinese kool ook heel geschikt.

Wijnadvies:

Prettige metgezellen zijn warm smakende Côtes du Rhône en Côtes du Ventoux. Passend zijn ook Rioja en Valpolicella (16-18ºC).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Roerbakken / Wokken / Varkensvlees