Porcedduzzi

We gaan weer eens vreemd! Gewoonlijk schrijven over de noord Italiaanse regio Friulië, echter dit keer een verhaal en recept uit ‘het zuiden’, want voor onze lieve vriendin Donna Enza maken we graag een uitzondering. Zij maakte voor ons porcedduzzi, zoete gebakken mini-gnocchi met honing. Zoet? Nou, zeg maar mierzoet!. De schoonmoeder van een vriendin uit ons dorp Pertegada, komt uit Cellino San Marco in de regio Apulië (Puglia). Uit respect worden in de zuidelijke Italiaanse regio’s de oudere dames met donna (dame) aangesproken. Donna Enza had ons al eerder een keer voor ons verse orecchiette gemaakt. Ondanks het feit dat het voorjaar is had ze tijdens haar bezoek aan zoon en schoondochter op hun verzoek porcedduzzi gemaakt die gewoonlijk in de kerstperiode worden gegeten. Donna Enza stond er op ook voor ons een portie te maken, die ze persoonlijk wilde afleveren bij ‘die lieve Nederlandse mannen’.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 150 ml droge witte wijn
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • olie om te frituren
  • 1 mespuntje zout
  • honing
  • gekleurde suikerconfetti
  • 8 gram gist/bakpoeder

Instructies

  • Zorg dat de olijfolie goed op kamertemperatuur is en verwarm de witte wijn tot het lauw is.
  • Vermeng het zout en het bakpoeder door de bloem, doe de lauwe wijn en olijfolie scheut voor scheut door de bloem en meng alles tot stevig deeg.
  • Laat het deeg een uur rusten op kamertemperatuur.
  • Je kunt van het deeg kleine balletjes draaien zoals ze in de regio rondom Napels doen of zoals Donna Enza het in de regio Apulië doet: rol van het deeg lange slierten met ongeveer een halve centimeter doorsnee en snij met een mes er kleine stukjes van, een soort mini-gnocchi.
  • Verhit de olie (b.v. zonnebloem- of koolzaadolie) en frituur in kleine porties de porcedduzzi omdat ze anders aan elkaar vast bakken. Wacht totdat ze niet meer rijzen en een mooie lichtbruine kleur krijgen. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de honing (niet heet) zodat deze iets dunner wordt. Doe de porcidduzzi in een schaal en giet er de warme honing overheen. Goed mengen zodat alle porcedduzzi lekker plakken van de honing. Bestrooi met de gekleurde confetti.
  • Het is de bedoeling dat je porcedduzzi eet met de hand, eenvoudigweg een deel van de plakkerige massa pakken en oppeuzelen. Dat je kleverige handen krijgt, ja, dat hoort bij de traditie wanneer je van deze Italiaanse lekkernij wilt genieten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Dit gerecht kent in Italië vele andere benamingen: percedduzzi, purcidduzzi, struffoli napoletani of struffoli di natale
Porcedduzzi
--------------------------------------------------------------------------------------------------