Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ras:
- 1,2 liter volle melk met room
- 6 eetlepel citroensap
- 100 gram griesmeel
- 1 eetlepel amandelen gehakte geblancheerde
- 1 eetlepel honing
Siroop:
- 1 liter water
- 6 kardemompeulen
- 6 kruidnagels
- 7 cm pijpkaneel
- 175 gram honing heldere
Malai:
- 1½ dl melk
- 3 dl room of crème fraîche
- 1 theelepel rozewater
- 1 eetlepel pistachenoten gehakte
Instructies
Voor de ras:
- Verwarm in een steelpan met dikke bodem de melk.
- voeg het citroensap toe en breng aan de kook. (De melk gaat stremmen).
- Kook nog 5-10 minuten door en laat dan afkoelen.
- Giet de wei af, zodat de wrongel overblijft.
- Doe die in een zeef met een dubbele laag kaasdoek.
- Verzwaar met een gewicht om het vocht eruit te persen; laat een nacht staan.
- Meng de volgende dag de kaas (panir) met het griesmeel tot deeg; breek dit in 12-16 stukken ter grootte van een golfbal.
- Rol ze tot gladde ballen, druk er een kuiltje in en stop daar wat gehakte amandelen en honing in.
- Kneed de ballen weer goed dicht en leg ze weg op een koele plaats.
- Voor de siroop: breng in een pan met dikke bodem het water aan de kook met de kardemom, kruidnagels en kaneel.
- Temper het vuur, voeg de honing toe en roer tot die is gesmolten.
- Draai het vuur hoger en kook zonder roeren stevig door tot de siroop is gereduceerd tot drie-vierde.
- Leg de kaasballen voorzichtig in de siroop en pocheer ze zachtjes 1 uur en 20 minuten.
- Schep ze er voorzichtig uit met een schuimspaan en koel ze 2 uur in de koelkast.
Voor de malai:
- Kook in een pan met dikke bodem de melk in tot ⅔.
- Laat afkoelen, roer de room erdoor en voeg rozewater en pistaches toe.
- Laat het koud worden en koel in de koelkast alvorens over de kaasballetjes te gieten.
- Laat ze nog enkele uren intrekken en serveer.