Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Deze aardappelgratin met eekhoorntjesbrood en champignons is een smaakvolle en rijke ovenschotel. Perfect voor herfst- en wintermaaltijden, met lagen van zachte aardappelschijfjes en hartige paddenstoelen, afgemaakt met een heerlijke groentebouillon.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • kg aardappels
  • Boter voor invetten en bakken
  • Olijfolie voor bakken
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 theelepels gehakte tijm
  • dl groentebouillon

Instructies

  • Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is.
  • Schil intussen de aardappelen en snijd ze, bij voorkeur met behulp van een mandoline, in zeer dunne plakjes.
  • Leg de aardappelschijfjes in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen.
  • Verwarm een klontje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak het in grove stukken en voeg het toe aan de champignons.
  • Verwarm het mengsel nog enkele minuten langer en breng royaal op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddenstoelenmengsel en de aardappelschijfjes.
  • Schenk de groentebouillon en het opgevangen weekvocht van het eekhoorntjesbrood eroverheen en leg er wat plakjes boter op.
  • Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190°C en bak tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is, ongeveer 45 minuten.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 8 g | Vet: 12 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Hoofdgerechten / Ovenschotel
Land van herkomst Frankrijk
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst / Pasen