Amandelgevulde Stoofperen in Bladerdeeg

Serveer deze verrukkelijke Amandelgevulde Stoofperen in Bladerdeeg als een feestelijk dessert op speciale gelegenheden zoals Kerst.
Porties: 6 personen
inclusief stoomtijd en afkoelen 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 peren Giezer Wildeman, geschild en uitgehold
  • 500 ml witte wijn
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje
  • 150 gram suiker
  • ½ vanillestokje merg en lege peul
  • Schil van 1 sinaasappel zeer dun geschild en zonder wit
  • 120 gram amandelspijs
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt

Voor de kaneelsuiker:

  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Breng in een pan op het fornuis de witte wijn samen met de kruidnagel, laurierblaadje, kaneelstokje, suiker, merg en lege peul van het vanillestokje, en de sinaasappelschil aan de kook.
  • Roer tot de suiker is opgelost.
  • Hol ondertussen de onderkant van de peren voorzichtig uit, verwijder indien mogelijk het klokhuis, en plaats de peren in een afgesloten stoomovenpan.
  • Giet het warme wijnmengsel met specerijen over de peren.
  • Schuif de stoomovenpan in de stoomoven.
  • Stoom de peren op 100°C gedurende 60 minuten.
  • Laat ze vervolgens afkoelen in het vocht, bij voorkeur een nacht, en laat ze daarna goed uitlekken in een zeef.
  • Vul de holte van elke peer met een deel van het amandelspijs en druk voorzichtig aan.
  • Verpak elke peer in een plakje bladerdeeg en bestrijk met het losgeklopte ei.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
  • Meng suiker en kaneel voor de kaneelsuiker en rol de peertjes erdoorheen.
  • Plaats de peertjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende 20 minuten op 200°C (hetelucht).

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn, zoals een muscat, vormt een heerlijke aanvulling op de zoetheid van de stoofperen en het amandelspijs.

Voedingswaarden

Calories: 390 kcal | koolhydraten: 52 g | Protein: 7 g | Vet: 17 g | Zout: 0.3 mg | Sugar: 32 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Nagerecht - Dessert
Geschikt voor Dieët: Koemelk allergie / Lactosevrij / Vegetarisch / Zout arm
Feestdagen etc Kerst