Appel-Amandeldessert met Knapperig Bladerdeeg
Een heerlijk warm appel-amandeldessert met rozijnen, kaneel en knapperig bladerdeeg – perfect geserveerd met een bolletje ijs.
Equipment
- scherp mes
- Bestrijkkwast
Ingrediënten
- 1 dl Amaretto di Saronno of amandelextract voor een alcoholvrije versie
- 100 g rozijnen
- 4 goudrenetten of andere stevige, zoetzure appels
- 50 g gehakte amandelen
- 2 el suiker
- Snufje kaneel
- Sap van ½ citroen
- 1 ei losgeklopt
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- IJs naar keuze voor serveren
Instructies
Voorbereiding van de vulling:
- Verwarm de Amaretto di Saronno (of amandelextract) en week de rozijnen erin.
- Schil de appels, snijd ze in blokjes en meng ze met de gewelde rozijnen, gehakte amandelen, suiker, kaneel en citroensap.
- Doe het appelmengsel in een beboterde ovenschaal.
Bladerdeeg aanbrengen:
- Rol de bladerdeegplakjes uit tot een grote lap.
- Bedek het appelmengsel volledig met het bladerdeeg en stop de randen goed in.
- Gebruik eventueel restjes bladerdeeg om decoraties uit te snijden en leg deze bovenop.
- Zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast om te rusten.
Bakken:
- Verwarm de oven voor op 225 °C.
- Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei.
- Bak het dessert gedurende 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
Afkoelen en serveren:
- Laat het dessert enkele minuten afkoelen na het bakken.
- Serveer met bolletjes ijs naar keuze.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer het dessert warm, direct uit de oven, met een bolletje vanille- of kaneelijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 6 g | Vet: 18 g | Zout: 0.6 g | Sugar: 35 g