Artisjoksalade met Grote Garnalen
Ingrediënten
- 4 verse artisjokken
- 1 teentje knoflook
- 2 citroenen
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 dl kruidenazijn
- 1 laurierblaadje
- 150 g haricots verts
- Zout en peper
- 1 sjalotje
- 500 g reuzengarnalen diepvries
- 380 ml visfond
- ½ knolselderij
- 6 eetlepels bloemenhoning
- 1 ½ dl arachideolie
Instructies
- Breng in een grote pan water aan de kook.
- Knip de harde puntjes van de artisjokblaadjes en snijd de steel af.
- Pel de knoflook en halveer het.
- Pers de citroenen uit.
- Doe het citroensap, knoflook, olijfolie, tijm, 1 1/2 dl azijn en laurierblaadje in de pan.
- Kook de artisjokken hierin in 20-30 minuten gaar.
- Haal de artisjokken uit de pan, laat ze uitlekken in een vergiet en laat ze afkoelen.
- Pluk de blaadjes van de artisjokken en houd 24 mooie blaadjes apart.
- Verwijder de onderkant en het 'hooi' zodat alleen de bodem overblijft.
- Snijd de artisjokbodems in blokjes.
- Snijd de steeltjes van de haricots verts en kook ze in ruim kokend water met zout in ca.
- 3 minuten beetgaar.
- Spoel de haricots verts af met koud water en laat ze uitlekken.
- Snipper het sjalotje fijn.
- Snijd de haricots verts in kleine stukjes en meng ze met het sjalotje door de artisjokblokjes.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Ontdooi de reuzengarnalen volgens de gebruiksaanwijzing, pel ze voorzichtig en laat het staartje zitten.
- Snijd de reuzengarnalen aan de bovenzijde in en verwijder het darmkanaal.
- Breng de visfond aan de kook in een pan.
- Haal de pan van het vuur en laat de reuzengarnalen garen en afkoelen in de fond.
- Neem de helft van de reuzengarnalen uit het kookvocht, snijd ze in stukjes en meng ze door de artisjoksalade.
- Schil de knolselderij en snijd deze in flinterdunne plakjes.
- Blancheer de knolselderij ook en laat het uitlekken.
- Meng in een kom de rest van de azijn en honing door elkaar.
- Voeg al kloppend met een staafmixer of garde de arachideolie druppelsgewijs toe tot er een lobbig dressing ontstaat.
- Verdeel de salade over vier borden in ringvorm.
- Rangschik plakjes knolselderij op de salade en leg rondom 6 artisjokblaadjes.
- Schep de reuzengarnalen uit het kookvocht, dep ze droog en plaats ze tegen de salade.
- Schep de dressing even door en verdeel deze over de salade.
Voedingswaarden
Calories: 630 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 25 g | Vet: 40 g | Zout: 2 mg | Sugar: 30 g