Authentieke Beef Wellington uit Somerset

Authentieke Beef Wellington uit Somerset

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Beef Wellington:

  • 1 ½ kg malse rosbief aan één stuk van gelijke dikte
  • 1 ½ eetlepel cognac
  • Zout en peper
  • 50 g boter
  • 2 uien zeer fijngesneden
  • 350 g champignons zeer fijngesneden
  • 1 pakje bladerdeeg 450 g, ontdooid
  • 175 g roompâté bijv. van kip of eend
  • 2 eieren losgeklopt

Saus:

  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 50 g boter
  • 125 g champignons fijngesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 6 dl kalfsfond pot of sterke vleesbouillon
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Bestrijk de rosbief (op kamertemperatuur) met cognac en bestrooi met zout en peper.
  • Verhit 25 g boter in een braadpan en bak de rosbief rondom bruin gedurende 10 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Bak de ui in 25 g boter gedurende 10 minuten.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten totdat het meeste vocht verdampt is.
  • Breng op smaak met zout en peper, en laat afkoelen.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een grote lap die ruim om het vlees past.
  • Meng de roompâté met 4 eetlepels van het champignonmengsel en strijk een dikke laag over de bovenkant van het vlees.
  • Plaats het vlees met de bestreken kant op het midden van het deeg.
  • Strijk de rest van het champignonmengsel over de zijkanten en bovenkant van het vlees.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de hoeken uit het deeg (anders wordt het deeg daar te dik).
  • Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei en vouw het deeg om het vlees.
  • Druk de randen goed aan.
  • Leg het deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat.
  • Rol de overgebleven deegresten opnieuw uit, snijd blaadjes en plak deze met losgeklopt ei op het deeg.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  • Steek een vleesthermometer via de zijkant in het vlees, waarbij de punt van de thermometer in het midden moet zitten.
  • Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 30 minuten totdat het deeg bruin is en het vlees een kerntemperatuur van 50-55 °C heeft.
  • Dek het deeg af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
  • Laat de Beef Wellington, verpakt in aluminiumfolie, nog 5 minuten rusten.

Saus:

  • Bak de ui 5 minuten in boter, voeg champignons toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Roer de bloem erdoor en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de kalfsfond en wijn toe, deel voor deel, en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zeef de saus.
  • Leg de Beef Wellington op een voorverwarmde schaal en snijd het in plakken.
  • Serveer de saus apart.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of Cabernet Sauvignon.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 35 g | Vet: 40 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerecht / Rundvlees
Land van herkomst Engeland
Feestdagen etc Kerst / Pasen