Authentieke Hollandse Erwtensoep

Authentieke Hollandse Erwtensoep

Een klassieke Hollandse erwtensoep, rijk aan smaak en perfect voor koude winterdagen. Geniet van dit traditionele gerecht!
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 laurierblaadje
  • 1 kleine knolselderij ca. 500 g
  • 2 dunne preien
  • 2 schouderkarbonades
  • 25 g verse selderij
  • 300 g spliterwten
  • 1 boerenrookworst 250 g
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Vul een grote soeppan met 1½ liter water en roer er 1 volle eetlepel zout door.
  • Voeg de spliterwten en de schouderkarbonades toe, verkruimel het laurierblaadje erboven.
  • Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig.
  • Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 minuten zachtjes koken.
  • Maak intussen de knolselderij en prei schoon.
  • Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes.
  • Spoel de blokjes in een vergiet af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei, en snijd de stengels in ringen van 1 cm dik.
  • Was de preiringen in een vergiet onder stromend water en laat goed uitlekken.
  • Hak de selderij heel fijn.
  • Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
  • Roer het vlees samen met de knolselderij, prei en driekwart van de selderij door de soep.
  • Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
  • Roer regelmatig zodat de erwten uit elkaar vallen en de soep binden.
  • Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep.
  • Serveer de erwtensoep in grote kommen en garneer met de resterende selderij.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 30 g | Vet: 20 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep
Land van herkomst Nederland
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij