Authentieke Hollandse Erwtensoep
Een klassieke Hollandse erwtensoep, rijk aan smaak en perfect voor koude winterdagen. Geniet van dit traditionele gerecht!
Ingrediënten
- 1 laurierblaadje
- 1 kleine knolselderij ca. 500 g
- 2 dunne preien
- 2 schouderkarbonades
- 25 g verse selderij
- 300 g spliterwten
- 1 boerenrookworst 250 g
- Zout naar smaak
Instructies
- Vul een grote soeppan met 1½ liter water en roer er 1 volle eetlepel zout door.
- Voeg de spliterwten en de schouderkarbonades toe, verkruimel het laurierblaadje erboven.
- Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig.
- Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 minuten zachtjes koken.
- Maak intussen de knolselderij en prei schoon.
- Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes.
- Spoel de blokjes in een vergiet af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
- Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei, en snijd de stengels in ringen van 1 cm dik.
- Was de preiringen in een vergiet onder stromend water en laat goed uitlekken.
- Hak de selderij heel fijn.
- Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
- Roer het vlees samen met de knolselderij, prei en driekwart van de selderij door de soep.
- Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
- Roer regelmatig zodat de erwten uit elkaar vallen en de soep binden.
- Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep.
- Serveer de erwtensoep in grote kommen en garneer met de resterende selderij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 30 g | Vet: 20 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 5 g