Ayam Besengek: Indonesische Kippencurry

Traditionele Indonesische Ayam Besengek met kip in een kruidige kokos-ketjapsaus, gegarneerd met koriander en geserveerd op een rustieke houten tafel met specerijen eromheen.

Ayam Besengek: Indonesische Kippencurry

Ayam Besengek is een rijk en Indonesisch recept voor een kippenstoofpot in een romige, kruidige saus. Dit gerecht met kokosmelk is een perfecte maaltijd om met rijst te serveren.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
kostprijs per persoon € 4,50 (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 cm blok santen
  • 2 gesnipperde teentjes knoflook
  • 500 g kip in stukken of kipfilet in grove stukken
  • 1 theelepel djinten
  • 2 gepofte kemiries
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel laospoeder
  • olie
  • 2 salamblaadjes
  • 1 theelepel sambal trassi
  • 2 sprieten sereh
  • 1 eetlepel tamarinde
  • 3 gesnipperde uien
  • zout

Instructies

  • Maak de boemboe: wrijf de uien, knoflook, sambal, kemiries, ketoembar, djinten, koenjit en laos samen in een vijzel tot een fijne brij.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de boemboe tot de uien goudgeel zijn.
  • Voeg de kip toe en bak deze kort mee.
  • Voeg dan de santen, een scheutje water, de salamblaadjes en de sereh toe.
  • Laat alles 30 minuten smoren op laag vuur, of tot de kip gaar is.
  • Voeg de tamarinde toe en laat nog 15 minuten stoven, zodat de smaken goed intrekken.
  • Breng de saus op smaak met zout.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip

 
Serveer de Ayam Besengek met gestoomde witte rijst om de heerlijke saus op te nemen. Een frisse komkommersalade past er ook goed bij.
 

Wijnadvies

 
Bij dit kruidige gerecht met kokosmelk past een licht zoete, aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 30 g | Vet: 25 g | Zout: 1 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kip / Saus / Stoofpot
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden