Ayam Besengek: Indonesische Kippencurry
Ayam Besengek is een rijk en Indonesisch recept voor een kippenstoofpot in een romige, kruidige saus. Dit gerecht met kokosmelk is een perfecte maaltijd om met rijst te serveren.
Equipment
- mes
- vijzel
Ingrediënten
- 2 cm blok santen
- 2 gesnipperde teentjes knoflook
- 500 g kip in stukken of kipfilet in grove stukken
- 1 theelepel djinten
- 2 gepofte kemiries
- 1 theelepel ketoembar
- 1 theelepel koenjit
- 1 theelepel laospoeder
- olie
- 2 salamblaadjes
- 1 theelepel sambal trassi
- 2 sprieten sereh
- 1 eetlepel tamarinde
- 3 gesnipperde uien
- zout
Instructies
- Maak de boemboe: wrijf de uien, knoflook, sambal, kemiries, ketoembar, djinten, koenjit en laos samen in een vijzel tot een fijne brij.
- Verhit de olie in een pan en fruit de boemboe tot de uien goudgeel zijn.
- Voeg de kip toe en bak deze kort mee.
- Voeg dan de santen, een scheutje water, de salamblaadjes en de sereh toe.
- Laat alles 30 minuten smoren op laag vuur, of tot de kip gaar is.
- Voeg de tamarinde toe en laat nog 15 minuten stoven, zodat de smaken goed intrekken.
- Breng de saus op smaak met zout.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip
Serveer de Ayam Besengek met gestoomde witte rijst om de heerlijke saus op te nemen. Een frisse komkommersalade past er ook goed bij.Wijnadvies
Bij dit kruidige gerecht met kokosmelk past een licht zoete, aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling.Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 30 g | Vet: 25 g | Zout: 1 g | Sugar: 3 g