Babi Rendang: Indische Varkensvlees Rendang

Een bord met Babi Rendang: gestoofd varkensvlees in kruidige kokossaus, geserveerd in een donkere schaal met rode chili als garnering. Rustiek Indonesisch tafereel op houten ondergrond.

Babi Rendang: Indische Varkensvlees Rendang

Smaakvolle Indische varkensvlees rendang met een rijke en aromatische kruidenmelange en kokos.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Braadpan of wadjan
  • mes
  • Staafmixer of vijzel

Ingrediënten

  • 1 theelepel djinten
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kentjoer
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels laospoeder
  • 2 rode lomboks
  • 2 blaadjes salam
  • 25 gram dikke santen
  • ½ theelepel serehpoeder
  • 4 witte uien
  • 2 eetlepels olie
  • 500 gram mager varkensvlees
  • zout
  • beetje kokend water indien nodig

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
  • Pel de uien en snipper ze grof.
  • Pel de knoflookteentjes.
  • Maak de rode lomboks schoon en snijd ze in stukjes.
  • Doe de gesnipperde uien, knoflook en stukjes lombok in een vijzel of gebruik een staafmixer om ze fijn te malen tot een boemboe (kruidenpasta).
  • Voeg de gemberpoeder, laospoeder, kentjoer, ketoembar en djinten toe aan de boemboe en meng goed.
  • Verhit de olie in een wadjan of een braadpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de boemboe en de serehpoeder in de hete olie gedurende enkele minuten, totdat de geuren vrijkomen.
  • Voeg de blokjes varkensvlees toe aan de pan en bak ze rondom bruin.
  • Voeg een klein beetje kokend water toe (alleen als het te droog wordt) en de salambladen.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, dek de pan af en laat het vlees ongeveer 30-45 minuten zachtjes stoven totdat het gaar is.
  • Roer af en toe.
  • Breng de rendang op smaak met zout.
  • Rasp de dikke santen fijn en roer de geraspte santen door de saus.
  • Laat de santen al roerend oplossen en de saus indikken.
  • Serveer de Babi Rendang warm met witte rijst en eventuele andere Indonesische bijgerechten zoals atjar of seroendeng.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Garneer met wat gebakken uitjes (bawang goreng) voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer kan goed passen bij de rijke smaken van de rendang.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 40 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Stoofpot / Varkensvlees
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij