Basilicum tomatenbrood
Equipment
Ingredients
- 750 g bloem
- 1 theelepel zout
- 15 g gist of 1 zakje gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 3 dl lauwwarm water
- 4 eetlepel(s) tomatenpuree
- 175 g zongedroogde tomaten op olie
- 2 eetlepel(s) gehakte basilicum vers of diepvries
- 4 eetlepel(s) olijfolie
Instructions
- Gebruik voor het bereiden van het deeg eventueel de mixer met kneedhaken.
- Meng bloem en zout.
- Meng de gist met 2 eetlepels lauwwarm water en de suiker, en roer totdat deze opgelost is.
- Meng de tomatenpuree door de rest van het lauwwarme water.
- Voeg dit toe aan de bloem samen met het gistmengsel.
- Giet de tomaten af en snijd ze fijn.
- Voeg ze met de basilicum en de olijfolie bij de bloem.
- Kneed het deeg tot een samenhangend geheel zodat het zacht maar niet kleverig aanvoelt. (Voeg zonodig iets meer bloem of een beetje water extra toe).
- Kneed het deeg met de hand op een met bloem bestoven werkvlak glad en soepel.
- Leg het deeg in een licht ingevette kom afgedekt met een lichtvochtige theedoek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rijzen tot een dubbele hoeveelheid (ca. 1 uur - 1½ uur).
- Kneed het deeg daarna door, vorm er een lang brood van en leg dit op een ingevette bakplaat met een lichtvochtige theedoek eroverheen.
- Laat het nog 30 minuten narijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bestuif het brood met bloem en sprenkel er een beetje water over.
- Bak het 15 minuten iets onder het midden van de oven.
- Zet daarna de temperatuur op 150°C en bak nog 20 - 25 minuten.
- Het brood is gaar als het hol klinkt als er op de bodem geklopt wordt.
- Laat het op een rooster afkoelen.