Basisrecept Harde Wenerdeeg
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 1 ei
- Snufje zout
Optioneel:
- snufje kaneel
Instructies
- Maak een kuiltje in de bloem en meng eerst de boter, suiker, ei (en eventueel kaneel) met je handen door elkaar.
- Kneed vervolgens beetje bij beetje de bloem en het zout door het boter-suiker-ei-mengsel tot het deeg goed gemengd is en een samenhangende bal vormt.
- Verpak het deeg in plasticfolie (huishoudfolie) en laat het minstens 15 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
- Rol het deeg uit tot een platte plak van de gewenste dikte op een met bloem bestoven werkblad.
- Gebruik het deeg zoals vereist voor taartbodems, koekjes, gevulde koeken, appeltaarten en fruittaarten.
- Voor appeltaart kun je de hoeveelheid verdubbelen.
- Bak de taartbodem voor fruittaarten op 180°C eerst 15 tot 20 minuten blind (met bakpapier en bakbonen) en daarna nog 15 tot 20 minuten zonder vulling.
- Laat de bodem goed afkoelen voordat je deze verder gebruikt.
Notities / Tips / Wijnadvies
- Voor extra smaak kun je een snufje kaneel toevoegen aan het deeg.
- Je kunt het deeg van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot je het gaat gebruiken.
Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 4 g | Vet: 27 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 15 g