Baskische Crème van Schapenkaas
Ingrediënten
- 100 g geraspte Baskische schapenkaas Osseau-Iraty
- 2 plakken Bayonne ham
- 100 g vloeibare room
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
- 1 grote rode paprika
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 dl kippenbouillon
- 2 dl vloeibare room
- Zout
- Peper uit de molen
Instructies
- Breng 100 g vloeibare room in een pan langzaam aan de kook, voeg een beetje zout en peper toe.
- Voeg de geraspte kaas toe en laat deze langzaam en onder voortdurend roeren smelten.
- Verdeel de crème over vier cocktailglazen, laat het afkoelen en zet het afgedekt met
- huishoudfolie een uur in de koelkast.
- Maak de paprika schoon en snijd hem in stukken. Schil de ui en snijd hem fijn.
- Maak het teentje knoflook schoon.
- Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan, voeg de ui en het uitgeperste teentje knoflook toe
- (niet laten kleuren), voeg een beetje zout toe en roer met een houten spatel.
- Voeg de paprika en de bouillon toe, samen met 2 dl vloeibare room.
- Breng aan de kook en laat het 10 minuten pruttelen.
- Laat het mengsel afkoelen en maak er met een mixer een homogene massa van.
- Breng op smaak met zout en peper. Zet het mengsel afgedekt met folie in de koelkast (ongeveer 1 uur).
- Snijd de ham in dunne reepjes van ongeveer drie cm lengte.
- Verdeel de ham over de crème in cocktailglazen.
- Giet het paprikamengsel erover en strooi er een beetje paprikapoeder over.
- Giet een paar druppels olijfolie in elk glas.
Notities / Tips / Wijnadvies
Koud serveren met een glas Muscadet wijn.