Baskische Crème van Schapenkaas

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 g geraspte Baskische schapenkaas Osseau-Iraty
  • 2 plakken Bayonne ham
  • 100 g vloeibare room
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
  • 1 grote rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl kippenbouillon
  • 2 dl vloeibare room
  • Zout
  • Peper uit de molen

Instructies

  • Breng 100 g vloeibare room in een pan langzaam aan de kook, voeg een beetje zout en peper toe.
  • Voeg de geraspte kaas toe en laat deze langzaam en onder voortdurend roeren smelten.
  • Verdeel de crème over vier cocktailglazen, laat het afkoelen en zet het afgedekt met
  • huishoudfolie een uur in de koelkast.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukken. Schil de ui en snijd hem fijn.
  • Maak het teentje knoflook schoon.
  • Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan, voeg de ui en het uitgeperste teentje knoflook toe
  • (niet laten kleuren), voeg een beetje zout toe en roer met een houten spatel.
  • Voeg de paprika en de bouillon toe, samen met 2 dl vloeibare room.
  • Breng aan de kook en laat het 10 minuten pruttelen.
  • Laat het mengsel afkoelen en maak er met een mixer een homogene massa van.
  • Breng op smaak met zout en peper. Zet het mengsel afgedekt met folie in de koelkast (ongeveer 1 uur).
  • Snijd de ham in dunne reepjes van ongeveer drie cm lengte.
  • Verdeel de ham over de crème in cocktailglazen.
  • Giet het paprikamengsel erover en strooi er een beetje paprikapoeder over.
  • Giet een paar druppels olijfolie in elk glas.

Notities / Tips / Wijnadvies

Koud serveren met een glas Muscadet wijn.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Kaas / Voorgerechten
Land van herkomst Frankrijk