Belgisch Klapstuk met Bier en Ontbijtspek

Een stevige en rustieke Belgische stoofpot (klapstuk), geserveerd in een gietijzeren pot. Het gerecht bevat malse stukken rundvlees, plakjes wortel en ui in een rijke bierjus, gegarneerd met krokant spek en verse peterselie. De tafelsetting toont aardappelpuree en een rode bietensalade als bijgerechten. Zacht natuurlijk licht uit een raam verlicht de gezellige keuken, met pastelgroene en blauwe kastjes op de achtergrond, wat een uitnodigende sfeer creëert.

Belgisch Klapstuk met Bier en Ontbijtspek

Een smaakvolle Belgische klassieker met klapstuk, bier en groenten, perfect voor een gezellig diner.
Porties: 4
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 g klapstuk
  • 1 flesje licht bier
  • 75 g ontbijtspek
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel suiker
  • 0,5 theelepel tijm
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Bestrooi de klapstuk met peper en zout en snijd het vlees in grote dobbelstenen.
  • Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes.
  • Pel de uien en snipper ze fijn.
  • Bekleed een ovenschaal met de helft van de plakjes ontbijtspek.
  • Leg de stukken klapstuk op het spek en voeg het laurierblad en de tijm toe.
  • Verdeel de plakjes wortel, gesnipperde ui en gehakte peterselie over het vlees.
  • Schenk het bier in de schaal tot het vlees net onder staat.
  • Strooi de suiker over het geheel en bedek met de rest van het ontbijtspek.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of een deksel.
  • Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 175°C en laat het gerecht 1,5 uur garen.
  • Serveer met aardappelpuree en rode bietjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een licht rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige Belgische tripel past uitstekend bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 560 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 45 g | Vet: 33 g | Zout: 1.9 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten
Land van herkomst België
Jaargetijde: Herfst