Belgische Klapstuk met Bier en Spek
Een traditioneel Belgisch stoofgerecht van klapstuk met bier, spek en groenten.
Equipment
Ingrediënten
- 750 g klapstuk in grote dobbelstenen
- 75 g ontbijtspek in plakjes
- 2 wortels in plakjes
- 2 uien fijngesnipperd
- 1 flesje licht bier 250 ml
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 0,5 theelepel tijm
- 1 laurierblad
- 1 theelepel suiker
- Peper
- Zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Bestrooi het klapstuk met peper en zout.
- Snijd het vlees in grote dobbelstenen.
- Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes.
- Snipper de uien.
- Bekleed de bodem van een ovenschaal met de helft van de plakjes ontbijtspek.
- Leg de stukken klapstuk bovenop het spek.
- Voeg het laurierblad, tijm en gehakte peterselie toe.
- Verdeel de plakjes wortel en gesnipperde ui over het vlees.
- Schenk het bier in de schaal tot het vlees net onder staat.
- Strooi de suiker over het geheel.
- Dek het gerecht af met de resterende plakjes spek.
- Bedek de schaal met een deksel of aluminiumfolie.
- Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht 1,5 uur stoven, tot het vlees zacht en mals is.
- Serveer warm met aardappelpuree en rode bietjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Combineer met een Belgisch blond bier of een stevige rode wijn zoals Merlot.
Voedingswaarden
Calories: 480 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 40 g | Vet: 3 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 3 g