Belgische Klapstuk met Bier en Spek

Belgische Klapstuk met Bier en Spek

Een traditioneel Belgisch stoofgerecht van klapstuk met bier, spek en groenten.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 g klapstuk in grote dobbelstenen
  • 75 g ontbijtspek in plakjes
  • 2 wortels in plakjes
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 flesje licht bier 250 ml
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 0,5 theelepel tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bestrooi het klapstuk met peper en zout.
  • Snijd het vlees in grote dobbelstenen.
  • Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes.
  • Snipper de uien.
  • Bekleed de bodem van een ovenschaal met de helft van de plakjes ontbijtspek.
  • Leg de stukken klapstuk bovenop het spek.
  • Voeg het laurierblad, tijm en gehakte peterselie toe.
  • Verdeel de plakjes wortel en gesnipperde ui over het vlees.
  • Schenk het bier in de schaal tot het vlees net onder staat.
  • Strooi de suiker over het geheel.
  • Dek het gerecht af met de resterende plakjes spek.
  • Bedek de schaal met een deksel of aluminiumfolie.
  • Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht 1,5 uur stoven, tot het vlees zacht en mals is.
  • Serveer warm met aardappelpuree en rode bietjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Combineer met een Belgisch blond bier of een stevige rode wijn zoals Merlot.

Voedingswaarden

Calories: 480 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 40 g | Vet: 3 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees / Stoofpot / Varkensvlees
Land van herkomst België
Extra aanwijzing Herfst / Winter