Belgische Runderstoofpot met Prei en Donker Bier

Porties: 4
Bereidingstijd: 3 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g rib-runderlappen in grote stukken gesneden
  • 4 stengels dunne prei
  • 25 g boter
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 300 g winterwortel in plakjes
  • 6 takjes tijm gerist
  • 1 laurierblad
  • 1 flesje donker bier
  • 1 snee stevig witbrood ontkorst
  • 1 eetlepel grove mosterd

Instructies

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de helft van de prei in dunne ringetjes en de rest in stukken van 3 cm.
  • Bestrooi het vlees met peper en braad het rondom aan in boter in een braadpan.
  • Voeg de preiringen en knoflook toe en bak ze 1 minuut mee.
  • Voeg de wortel, tijm, laurierblad, donker bier en 100 ml kokend water toe.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het afgedekt (op een vlamverdeler) ca.
  • 2½ uur sudderen, of tot het vlees gaar is.
  • Voeg zo nu en dan wat water toe indien nodig.
  • Bestrijk het sneetje brood met mosterd en leg het bij het vlees in de pan.
  • Voeg de stukken prei toe.
  • Laat het geheel nog ca.
  • 20 minuten sudderen tot de prei beetgaar is.
  • Roer af en toe om en zorg ervoor dat het brood goed met het vocht mengt.
  • Breng op smaak met royaal zout en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer deze heerlijke Belgische runderstoofpot met prei en donker bier met gekookte aardappels en geniet van een echte Vlaamse klassieker.

Wijnadvies:

Een stevige Belgische trappist of een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, past goed bij de rijke smaken van deze stoofpot.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerecht / Rundvlees / Stoofpot
Land van herkomst België