Bierawecka
Vruchtenbrood uit de ElzasDe Bierawecka, een heerlijk royaal gevuld brood met gedroogde zuidvruchten en noten komt oorspronkelijk uit de Elzas. Daar wordt het veel gegeten bij het kerstontbijt. Ook eet men het daar graag voor of na de nachtmis met een glaasje eau de vie van kersen (kirsch).
Ingrediënten
- 250 gram gedroogde peren in stukjes
- 200 gram gedroogde pruimen in stukjes
- 150 gram gedroogde vijgen in stukjes
- 50 gram geconfijte sinaasappelschil in stukjes
- 60 gram rozijnen
- 2 theelepels kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel gemalen kruidnagel
- 100 gram suiker
- 1 ½ dl kirsch kersen eau de vie
- 100 gram blanke amandelen
- 50 gram blanke hazelnoten
- 150 gram bloem
Instructies
- Meng peren, pruimen, vijgen, sinaasappelschil, rozijnen, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, suiker en kirsch in een kom en laat het mengsel ongeveer 12 uur intrekken.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Rooster in een droge koekenpan de amandelen en hazelnoten lichtbruin.
- Hak de geroosterde noten grof.
- Meng de bloem en gehakte noten door het fruitmengsel en kneed tot een plat brood in de vorm van een stol.
- Leg het deeg op de bakplaat en bak het in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
- Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
- Verpak het brood voor het serveren.