Bierawecka, een traditioneel vruchtenbrood, geserveerd op een kleurrijke schaal, met zichtbare stukjes gedroogd fruit en noten, licht bestoven met poedersuiker.

Bierawecka

Bierawecka
Dit traditionele Elzasser vruchtenbrood, rijk gevuld met gedroogd fruit, noten en een vleugje kirsch, is een feestelijke traktatie voor de kerstperiode.
Porties: 10
Bereidingstijd: 1 uur
inweektijd 12 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde peren in stukjes
  • 200 g gedroogde pruimen in stukjes
  • 150 g gedroogde vijgen in stukjes
  • 50 g geconfijte sinaasappelschil in stukjes
  • 60 g rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 100 g suiker
  • dl kirsch kersen eau de vie
  • 100 g blanke amandelen
  • 50 g blanke hazelnoten
  • 150 g bloem

Instructies

  • Meng de gedroogde peren, pruimen, vijgen, sinaasappelschil, rozijnen, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, suiker en kirsch in een kom.
  • Laat het mengsel ongeveer 12 uur intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Rooster in een droge koekenpan de amandelen en hazelnoten lichtbruin.
  • Hak de geroosterde noten grof.
  • Meng de bloem en gehakte noten door het fruitmengsel.
  • Kneed het geheel tot een compact, plat brood in de vorm van een stol.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het brood in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
  • Verpak het brood luchtdicht voor het serveren om de smaken te laten intrekken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer het brood in dunne plakken met een glaasje eau de vie van kersen of een sterke koffie.
Wijnadvies:
Een glaasje kirsch of een volle dessertwijn zoals een Gewürztraminer uit de Elzas past perfect bij dit rijke vruchtenbrood.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 58 g | Protein: 5 g | Vet: 8 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 42 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Fruit / Noten
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Winter
Feestdagen etc Kerst