Biersoep met Pompoen, Bleekselderij en Gerookte Ham

Romige Belgische biersoep, geserveerd in een rustieke keramische kom, gegarneerd met een swirl van crème fraîche, knapperige hamstukjes en fijngesneden bladselderij. Ernaast liggen warme sneetjes knapperig brood voor een complete maaltijdervaring.

Biersoep met Pompoen, Bleekselderij en Gerookte Ham

Een rijke en smaakvolle soep met pompoen, bleekselderij en gerookte ham, op smaak gebracht met kerrie en afgemaakt met Karmeliet Tripel bier.
Porties: +
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • soeppan
  • mes
  • blender of staafmixer
  • Lepel

Ingrediënten

  • 250 g bleekselderij in stukjes gesneden, houd 2 eetlepels achter
  • 250 g pompoen geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 0,8 l kippen- of kalfsbouillon
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 fles Karmeliet Tripel 33 cl
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 150 g magere gerookte ham in snippers
  • 2 eetlepels bladselderij fijngesneden

Instructies

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
  • Hak de bleekselderij (houd 2 eetlepels achter), ui en knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een soeppan en roerbak de groenten kort.
  • Zet het vuur laag, voeg de bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg het kerriepoeder, peper en zout toe.
  • Pureer de groenten tot een gladde soep en giet de puree terug in de pan.
  • Voeg de helft tot driekwart van het bier toe en verwarm de soep nog 5 minuten.
  • Roer de crème fraîche en de gerookte ham door de soep en warm het geheel goed door.
  • Serveer de soep in verwarmde soepborden.
  • Garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij en geef er warm stokbrood en een bokaal Tripel bier bij.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Voeg geroosterde pompoenpitten of ringetjes bleekselderij toe voor extra textuur en smaak.
Wijnadvies:
De soep gaat uitstekend samen met Karmeliet Tripel bier, maar kan ook geserveerd worden met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 38 g | Protein: 12 g | Vet: 15 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Voorgerechten
Land van herkomst België
Jaargetijde: Herfst / Winter