Bisque van grijze garnalen
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 1 eetlepel olijfolie
- boter
- 250 gram garnaalkoppen
- 250 gram visafval
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 25 gram bloem
- ½ dl cognac
- 1 dl droge witte wijn
- 5 dl visbouillon
- 5 dl kippenbouillon
- peper
- cayennepeper
- 1 teentje knoflook
- 1 takje tijm
- 1 blaadjes laurier
- peper
- zout
- 2 eetlepels gepelde grijze garnalen
- 2 eetlepels room
Instructies
De dag van tevoren:
- Stoof de gehakte ui en de in dobbelsteentjes gesneden wortel en bleekselderij in de olijfolie en een klontje boter aan.
- Voeg de garnalenkoppen en het visafval toe en stoof deze mee.
- Meng de tomatenpuree eronder en laat ook die even licht verkleuren.
- Bestrooi met rijstebloem en meng goed.
- Flambeer de cognac, blus met de witte wijn en Schenk er de visbouillon en de kippenbouillon bij.
- Aromatiseer met een mespuntje geplette peperkorrels, eventueel cayennepeper, de geplette knoflook, de tijm en het laurierblaadje.
- Laat opkoken, schuim af en laat 20 minuten zachtjes koken.
- Giet deze basis door een zeef.
De dag zelf:
- Laat terug opkoken, schuim af, passeer door een fijne zeef (of sauszeef) en breng op smaak met peper en zout.
- Garneer per kop met een koffielepel cognac, 1 eetlepel gepelde grijze garnalen en 1 eetlepel al dan niet half opgeklopte room.