Bloemkool met walnoten

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 30 g boter
  • 50 g gepelde walnoten
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels citroenmelisse munt of platte peterselie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet een stoommandje (of metalen vergiet) in een wijde, diepe kookpan.
  • Vul de pan met zoveel water dat dit de onderkant van het stoommandje of het vergiet net bereikt en breng het aan de kook.
  • Maak intussen de bloemkool schoon, snijd de steel in kleine stukjes en verdeel de bloem in roosjes.
  • Doe de bloemkool in het stoommandje, dek de pan af en stoom de bloemkool in ± 6 minuten beetgaar.
  • (Een hele bloemkool duurt 15-20 minuten.
  • )
  • Verhit de boter in een koekenpan, voeg de fijngehakte walnoten toe en bak ze al roerend tot ze overal met boter zijn omringd.
  • Voeg de honing toe en bak ± 2 minuten tot deze licht begint te karameliseren (let op dat het niet verbrandt).
  • Hak de gekozen kruiden fijn en voeg deze op het laatst toe.
  • Bestrooi naar smaak met zout en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met gebraden varkensvlees of saucijzen.

Variatietip:

Verhit de boter of 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan.
Voeg de bloemkool toe en omring deze met de boter of olie door alles goed om te scheppen.
Breng op smaak met zout, peper en fijngeknipte dragon.
Ook lekker met kip.

Variatietip:

Voeg tijdens het omscheppen in plaats van of als extra 1 eetlepel mosterd toe.

Variatietip:

Verhit de boter in een koekenpan.
Voeg 2 theelepels kerriepoeder toe, roer goed over de bodem van de pan en schenk er het sap van 1 limoen bij.
Voeg 2 eetlepels fijngeknipte bieslook en 1 eetlepel fijngeknipte koriander toe.
Roer goed en doe de gestoomde bloemkoolroosjes erbij.
Lekker met basmatirijst.

Variatietip:

Kies in plaats van gewone witte bloemkool voor groene bloemkool of broccoli.

Info:

Bloemkool, eerste groente die ooit - in 1887 - in Nederland werd geveild. Tot op de dag van vandaag staat bloemkool in de top tien van meest gegeten groente. Lekker veelzijdig door de zachte smaak, gezond door de rijkdom aan vitamine C, foliumzuur en kalium.
Een vriendin had in Rusland knapperige walnoten gegeten als dessert. Ze vroeg me hoe dit kon worden gemaakt en wat ze verder met de walnoten uit haar boom kon doen, behalve pellen en gewoon opeten.
De gekarameliseerde walnoten in dit recept geven beet en extra smaak aan de bloemkool.
-------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Noten
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch