Boerenpaté
Equipment
- paté- of cakevorm inhoud ca. 1 1/2 liter,
- plasticfolie
Ingrediënten
- 200 g dunne plakjes katenspek
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 300 g varkenslever
- 700 g varkensgehakt
- 2 eetlepels cognac of vieux
- ½ dl droge witte wijn
- ½ eetlepel tomatenpuree
- 1 ei
- ¼ theelepel nootmuskaat
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Instructies
Voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 150 °C (gasovenstand 2).
- Vet de vorm in met boter of margarine.
- Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met spek, laat het spek aan alle kanten ca. 4 cm overhangen.
- Snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
- Breng ruim water aan de kook in een fluitketel of pan.
- Snijd de varkenslever in stukken en pureer deze in een keukenmachine tot een fijn mengsel.
- Doe het levermengsel in een kom en meng het met het varkensgehakt, sjalot, knoflook, cognac, witte wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Schep het vleesmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
- Vouw de overhangende plakjes spek terug over het mengsel om het af te dekken.
- Bedek de vorm met aluminiumfolie en zet deze in een braadslede.
- Vul de braadslede met kokend water, zodat de vorm voor 2/3 in het water staat.
- Bak de paté in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot het gaar is.
- Haal de paté uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat het afkoelen.
- Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem ca. 24 uur in de koelkast.
Bereiden:
- Houd een mes onder warm water en snijd voorzichtig langs de randen van de paté om hem los te maken.
- Leg een plat bord op de vorm, keer hem om en laat de paté uit de vorm glijden.
- Houd het mes opnieuw onder warm water en snijd de paté in 12 plakken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met gemengde sla en toast.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze boerenpaté.Voedingswaarden
Calories: 225 kcal | koolhydraten: 1 g | Protein: 19 g | Vet: 16 g