Boerenpaté

Boerenpaté

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 2 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
wachttijd 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g dunne plakjes katenspek
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g varkenslever
  • 700 g varkensgehakt
  • 2 eetlepels cognac of vieux
  • ½ dl droge witte wijn
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 ei
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C (gasovenstand 2).
  • Vet de vorm in met boter of margarine.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met spek, laat het spek aan alle kanten ca. 4 cm overhangen.
  • Snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
  • Breng ruim water aan de kook in een fluitketel of pan.
  • Snijd de varkenslever in stukken en pureer deze in een keukenmachine tot een fijn mengsel.
  • Doe het levermengsel in een kom en meng het met het varkensgehakt, sjalot, knoflook, cognac, witte wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het vleesmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Vouw de overhangende plakjes spek terug over het mengsel om het af te dekken.
  • Bedek de vorm met aluminiumfolie en zet deze in een braadslede.
  • Vul de braadslede met kokend water, zodat de vorm voor 2/3 in het water staat.
  • Bak de paté in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot het gaar is.
  • Haal de paté uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat het afkoelen.
  • Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem ca. 24 uur in de koelkast.

Bereiden:

  • Houd een mes onder warm water en snijd voorzichtig langs de randen van de paté om hem los te maken.
  • Leg een plat bord op de vorm, keer hem om en laat de paté uit de vorm glijden.
  • Houd het mes opnieuw onder warm water en snijd de paté in 12 plakken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met gemengde sla en toast.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze boerenpaté.

Voedingswaarden

Calories: 225 kcal | koolhydraten: 1 g | Protein: 19 g | Vet: 16 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Varkensvlees / Vlees / Voorgerechten