Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek

Een realistische foto van Biersoep Roularius, een stevige biersoep, geserveerd in een keramieken kom op een doorleefde houten tafel. De rijke, goudbruine soep is doordrenkt met Rodenbach-bier, wat zorgt voor een diepe, moutige smaak. Zachte zilveruitjes, knapperige spekblokjes en gebakken champignons drijven in de dikke bouillon. De soep is gegarneerd met versgehakte peterselie en bieslook voor een frisse touch. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra spek, uitjes en een fles Rodenbach-bier, subtiel vervaagd. Zacht natuurlijk licht benadrukt de texturen en kleuren, wat zorgt voor een uitnodigende, rustieke uitstraling.

Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek

Deze rijke, hartige biersoep met Rodenbach, spek, paddenstoelen en groenten is een ware smaakexplosie. Perfect voor een herfstige avond met een Belgisch biertje!
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 20 kleine uitjes
  • 250 g verse kampernoelies of andere paddenstoelen, in plakjes
  • 2 preien in ringen
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 2 wortels in plakjes
  • 2 aardappels in blokjes
  • 660 ml Rodenbach 2 flesjes
  • 1 l vleesbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 peterseliewortel
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 el verse peterselie fijngehakt
  • 1 el verse bieslook fijngehakt

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en bak het spek op middelhoog vuur tot het goudbruin is.
  • Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en leg apart.
  • Bak de kleine uitjes in hetzelfde vet tot ze goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg bij het spek.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze kort tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
  • Haal ze uit de pan en leg apart.
  • Doe de prei, bleekselderij, wortels en aardappels in de pan en bak ze kort aan.
  • Voeg het laurierblad, de tijm en de peterseliewortel toe.
  • Schenk de vleesbouillon en de Rodenbach erbij en breng aan de kook.
  • Laat de soep 30 minuten op laag vuur zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Verwijder het laurierblad en de peterseliewortel en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde textuur.
  • Voeg het spek, de uitjes en de paddenstoelen weer toe aan de soep en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de soep nog even kort doorkoken en bestrooi voor het serveren met verse peterselie en bieslook.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met een stevig stuk boerenbrood en een extra glas Rodenbach voor de ultieme smaakbeleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch roodbruin bier zoals Rodenbach.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 18 g | Vet: 28 g | Zout: 2.2 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep
Land van herkomst België
Jaargetijde: Herfst
Feestdagen etc oktoberfest