Caldereta

Visstoofpot
Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 600 g stevige vis zoals zeeduivel, harder of tilapia, in brede repen gesneden
  • 500 g mosselen of andere schelpdieren goed gewassen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 20 g boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 middelgrote ui fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels brandy
  • 2 dl visbouillon
  • ½ bosje peterselie fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 rode paprika's in stukjes gesneden
  • 250 g grote ongepelde garnalen
  • 2 citroenen in partjes gesneden
  • Geroosterd brood voor het serveren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Verhit de witte wijn in een pan en voeg de schelpdieren toe.
  • Dek de pan af en kook de schelpdieren gedurende 3-5 minuten, totdat ze opengaan.
  • Verwijder daarna de dichte schelpen en bewaar het kookvocht.
  • Verhit de boter en olijfolie in een grote pan.
  • Fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Bestrooi de ui en knoflook met bloem en roer goed door.
  • Voeg vervolgens het kookvocht van de schelpdieren, brandy, visbouillon, peterselie en tomatenpuree toe.
  • Laat de saus ongeveer 2 minuten koken tot deze iets indikt.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Neem een flinke ovenschaal en leg hierin de helft van de vis en schelpdieren, gevolgd door de helft van de paprika's en garnalen.
  • Herhaal deze laag nog een keer en eindig met een laag paprika's en garnalen.
  • Giet de saus over de ingrediënten in de ovenschaal en zorg ervoor dat alles net onder staat.
  • Voeg indien nodig wat extra visbouillon toe.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de vis gaar is en de saus pruttelt.
  • Serveer de caldereta met partjes citroen en geroosterd brood om de saus mee op te dippen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de caldereta als hoofdgerecht met geroosterd brood om de smakelijke saus mee op te deppen.

Wijnadvies:

Deze stevige visstoofpot gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Albariño uit Spanje of een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld. Hun frisheid en lichte fruitigheid vormen een mooie aanvulling op de zeevruchten en kruidige saus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Stoofpot / Vis
Land van herkomst Spanje