Cassoulet met Kippenbout en Kippenworst

Een gezellige en rustieke foto van Franse cassoulet met kippenbouten en kippenworsten, geserveerd in een traditionele aarden pot. Het gerecht bevat goudbruine kippenbouten, malse kippenworsten, witte bonen, tomatenblokjes en buikspek in een rijke tomaten- en rodewijnsaus. De pot is gegarneerd met verse peterselie en staat op een houten tafel, omringd door rustieke details zoals knapperig brood en verse kruiden. De setting toont een vintage keuken met houten werkbladen, pastelgroene en blauwe kastjes, en zacht natuurlijk licht dat door een raam valt, wat zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

Cassoulet met Kippenbout en Kippenworst

Een authentieke Franse cassoulet met kippenbouten, kippenworst en bonen, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Porties: +
+ 12 uur weken 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote aarden pot of ovenschaal
  • kookpan

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 200 g witte bonen 12 uur geweekt in koud water
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 4 kippenworsten
  • 4 repen dik buikspek ½ cm dik
  • 2 sjalotten in ringen gesneden
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • ½ liter rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 dl olijfolie
  • 20 g tomatenpuree
  • Bloem

Instructies

  • Wrijf de kippenbouten in met peper en zout.
  • Verhit olijfolie in een grote pan en bak de kippenbouten goudbruin samen met het buikspek, de sjalotten en de tomaten.
  • Haal de kippenbouten uit de pan en zet apart.
  • Voeg tomatenpuree toe aan de pan en roer goed door.
  • Strooi een beetje bloem over het mengsel en roer tot het loskomt van de pan.
  • Voeg de geweekte en afgegoten witte bonen toe, samen met de rode wijn.
  • Voeg indien nodig extra wijn toe om de bonen onder te zetten.
  • Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.
  • Bak de kippenworsten kort aan in een aparte pan tot ze licht goudbruin zijn.
  • Combineer in een grote aarden pot: de saus, de kippenbouten, de kippenworsten en het buikspek.
  • Duw het takje tijm en het laurierblad in de saus.
  • Dek de pot af en plaats in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 35 minuten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de cassoulet warm, bestrooid met gehakte peterselie en eventueel een takje kervel. Combineer met gekookte aardappeltjes of knapperig brood.
 
Wijnadvies:
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône of Malbec, die goed aansluit bij de rijke smaken van de cassoulet.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 40 g | Vet: 22 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Winter