Cassoulet met Kippenbout en Kippenworst
Een authentieke Franse cassoulet met kippenbouten, kippenworst en bonen, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Equipment
- Grote aarden pot of ovenschaal
- kookpan
Ingrediënten
- 4 kippenbouten
- 200 g witte bonen 12 uur geweekt in koud water
- 4 tomaten in blokjes gesneden
- 4 kippenworsten
- 4 repen dik buikspek ½ cm dik
- 2 sjalotten in ringen gesneden
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- ½ liter rode wijn
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- Peper en zout naar smaak
- 1 dl olijfolie
- 20 g tomatenpuree
- Bloem
Instructies
- Wrijf de kippenbouten in met peper en zout.
- Verhit olijfolie in een grote pan en bak de kippenbouten goudbruin samen met het buikspek, de sjalotten en de tomaten.
- Haal de kippenbouten uit de pan en zet apart.
- Voeg tomatenpuree toe aan de pan en roer goed door.
- Strooi een beetje bloem over het mengsel en roer tot het loskomt van de pan.
- Voeg de geweekte en afgegoten witte bonen toe, samen met de rode wijn.
- Voeg indien nodig extra wijn toe om de bonen onder te zetten.
- Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.
- Bak de kippenworsten kort aan in een aparte pan tot ze licht goudbruin zijn.
- Combineer in een grote aarden pot: de saus, de kippenbouten, de kippenworsten en het buikspek.
- Duw het takje tijm en het laurierblad in de saus.
- Dek de pot af en plaats in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 35 minuten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de cassoulet warm, bestrooid met gehakte peterselie en eventueel een takje kervel. Combineer met gekookte aardappeltjes of knapperig brood.
Wijnadvies:
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône of Malbec, die goed aansluit bij de rijke smaken van de cassoulet.
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 40 g | Vet: 22 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 6 g