Een rustiek bord met Coq au Vin, het klassieke Franse gerecht van langzaam gegaarde kip in een rijke rode wijnsaus. De kip is mals en omringd door zilveruitjes, champignons en knapperige spekjes, gegarneerd met verse tijm. Het gerecht wordt geserveerd in een keramische schaal op een houten tafel, met een vintage vork en mes ernaast. Op de achtergrond liggen een fles rode wijn, een bosje tijm en een knapperig stuk rustiek brood. De warme, natuurlijke belichting versterkt de diepe kleuren en rijke texturen van het gerecht.

Coq au Vin (Kip in Rode Wijn)

Een klassieke Franse stoofschotel met kip, spek, champignons en rode wijn. Perfect voor een gezellige winteravond.
Porties: +
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip in stukken
  • 50 gram ontbijtspek blokjes
  • 2-3 worteltjes
  • 12 sjalotjes
  • 25 gram boter
  • Enkele takjes peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespuntje tijm
  • Zout
  • Peper
  • 3 ½ dl rode wijn Bourgogne of andere stevige rode wijn
  • 1 bak champignons
  • 1 dl koffieroom
  • 1 eetlepel bloem

Instructies

  • Bak het spek langzaam uit in een koekenpan.
  • Voeg de wortel en sjalotjes toe en bak kort mee.
  • Voeg boter toe en bak de kip rondom bruin.
  • Voeg wortel, spek, sjalot, peterselie, laurier, knoflook, tijm, zout en peper toe.
  • Schenk de rode wijn erbij.
  • Leg het deksel op de pan en laat de kip 20 minuten sudderen.
  • Voeg de champignons toe en laat nog 5 minuten sudderen.
  • Bind het stoofvocht met bloem en koffieroom.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
  • Serveer met aardappelpuree, rijst of brood.
  • Garneer eventueel met extra peterselie.
Wijnadvies:
  • Dezelfde rode wijn die je gebruikt hebt in het gerecht (Bourgogne of andere stevige rode wijn).

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 35 g | Vet: 20 g | Zout: 1 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kip / Stoofpot
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij