Dauphine aardappelen

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • Deeg voor soezen
  • 100 g boter
  • 150 g meel
  • 6 eieren
  • ¼ lit. water
  • 1 greepje zout

Instructies

  • Schil de aardappelen en laat ze gaar worden in kokend zoutwater.
  • Giet ze af en maak er fijne puree van.
  • Doe er een beetje peper en een snuifje muskaat bij.
  • Op zacht vuur laten uitdrogen.
  • Doe het water, zout en boter in een grote kastrol en breng dit aan de kook.
  • Zet de vlam lager en giet er, in een keer het meel bij.
  • Zeer snel omroeren met een houten spatel, tot het deeg niet meer aan de wanden van de ketel blijft kleven.
  • Van het vuur nemen.
  • Verwerk er, een voor een, de vijf eieren onder, telkens stevig vermengd.
  • Het laatste ei tot omelet kloppen en beetje bij beetje bij het mengsel roeren, tot het deeg het niet verder opneemt.
  • U moet een smeuïge, maar vaste pate bekomen.
  • In een verhouding van ⅔ soezendeeg en ⅓ puree flink vermengen.
  • Proeven en desnoods bij kruiden
  • Frituurolie opwarmen, als dit heet is, er balletjes van de pate in werpen, 7 a 8 per keer.
  • Zodra de dauphine-aardappelen mooi gebruind zijn, ze uit de frituur halen.
  • Leg ze op opslorpend papier, in een grote slakom.
  • Zet die vooraan in de oven, om ze warm te houden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Uitstekend gerecht bij een feestmaal. Kinderen zijn er verzot op.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Kinderkoken