Eend met vijgen
Ingrediënten
- 3 Eend heel
- 32 Vijgen
- 4 Sinaasappel
- 1 ltr Witte wijn
- 5 dl Gevogeltefond
- 50 gr Knoflook
- 400 gr Wortel
- 200 gr Uien
- 1 bos Kervel
Instructies
Voorbereiding
VIJGEN :
- Leg de vijgen in een passende schaal en giet er de witte wijn over en marineer gedurende 12 uur.
SINAASAPPELS :
- Schil de sinaasappels dun met een dunschiller.
- Snijd de schil in een fijne julienne.
GROENTEN :
- Schil de wortel en pel de uien en snijd deze samen met de knoflook in kleine blokjes.
EEND :
- Neem een passende braadslede waar de drie eenden in kunnen en bestrooi de bodem hiervan met de groenten en giet hierop de helft van de marinade van de vijgen.
- Zout de eenden van binnen.
- Leg de eenden op de groenten en zet deze in een voorverwarmde oven van 250 graden
- Gedurende 15 minuten.
- Schakel de temperatuur hierna terug naar 200 graden, laat de eenden nog 15 minuten staan en bedruip de regelmatig met het vocht.
- Haal de eenden uit de oven, verwijder de poten en leg de rest in de alto-shaam bij 60 graden.
- Pluk het vlees van de poten en bewaar tot gebruik in de alto-shaam.
SAUS :
- Giet het braadvocht met de groenten in een passende pan en voeg hier de gevogeltefond en de rest van de vijgenmarinade aan toe.
- Breng aan de kook en laat tot sausdikte reduceren.
- Passeer hierna de saus en ontvet deze.
- Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Leg de vijgen in de saus en laat deze afkoelen.
Bereiding
EEND :
- Verwijder de borsten van de eenden en snijd deze in tranches en leg terug in de alto-shaam.
- Doe het pootvlees in een pan en voeg hier wat saus aan toe zodat er een ragout ontstaat.
- Breng aan de kook, voeg wat room toe en breng op smaak met zout en peper.
SAUS :
- Breng de saus tot tegen het kookpunt met de vijgen er in.
DRESSEREN :
- Schep een lepel ragout op de borden en leg hier tegenaan de tranches borstvlees.
- Zet er twee vijgen bij en schep de saus er langs.
- Garneer met pluk kervel.