Eend met Vijgen
Ingrediënten
- 3 hele eenden
- 32 vijgen
- 4 sinaasappels
- 1 liter witte wijn
- 5 dl gevogeltefond
- 50 g knoflook
- 400 g wortels
- 200 g uien
- 1 bosje kervel
Instructies
Voorbereiding:
Vijgen:
- Leg de vijgen in een passende schaal en giet er de witte wijn over.
- Laat ze gedurende 12 uur marineren.
Sinaasappels:
- Schil de sinaasappels dun met een dunschiller.
- Snijd de schil in dunne reepjes (julienne).
Groenten:
- Schil de wortels en pel de uien.
- Snijd deze samen met de knoflook in kleine blokjes.
Eend:
- Neem een passende braadslede waar de drie eenden in passen.
- Bestrooi de bodem met de groenten en giet hier de helft van de marinade van de vijgen overheen.
- Zout de eenden van binnen.
- Leg de eenden op de groenten en zet deze in een voorverwarmde oven van 250 graden Celsius.
- Bak ze gedurende 15 minuten.
- Verlaag de temperatuur vervolgens naar 200 graden Celsius, laat de eenden nog 15 minuten staan en bedruip ze regelmatig met het vocht.
- Haal de eenden uit de oven, verwijder de poten en leg de rest in de oven bij 60 graden Celsius.
- Pluk het vlees van de poten en bewaar het in de oven tot gebruik in de alto-shaam.
Saus:
- Giet het braadvocht met de groenten in een passende pan en voeg hier de gevogeltefond en de rest van de vijgenmarinade aan toe.
- Breng de saus aan de kook en laat deze inkoken tot de gewenste dikte.
- Passeer de saus en ontvet deze.
- Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Leg de vijgen in de saus en laat deze afkoelen.
Bereiding:
Eend:
- Verwijder de borsten van de eenden en snijd deze in plakjes.
- Leg de plakjes terug in de alto-shaam.
- Doe het pootvlees in een pan en voeg wat saus toe om een ragout te maken.
- Breng aan de kook, voeg wat room toe en breng op smaak met zout en peper.
Saus:
- Breng de saus bijna aan de kook met de vijgen erin.
Dresseren:
- Schep een lepel ragout op de borden en leg hier de plakjes eendenborst naast.
- Voeg twee vijgen toe en schenk de saus erlangs.
- Garneer met een beetje verse kervel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet van je eend met vijgen!