Eend met Vijgen

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 hele eenden
  • 32 vijgen
  • 4 sinaasappels
  • 1 liter witte wijn
  • 5 dl gevogeltefond
  • 50 g knoflook
  • 400 g wortels
  • 200 g uien
  • 1 bosje kervel

Instructies

Voorbereiding:

    Vijgen:

    • Leg de vijgen in een passende schaal en giet er de witte wijn over.
    • Laat ze gedurende 12 uur marineren.

    Sinaasappels:

    • Schil de sinaasappels dun met een dunschiller.
    • Snijd de schil in dunne reepjes (julienne).

    Groenten:

    • Schil de wortels en pel de uien.
    • Snijd deze samen met de knoflook in kleine blokjes.

    Eend:

    • Neem een passende braadslede waar de drie eenden in passen.
    • Bestrooi de bodem met de groenten en giet hier de helft van de marinade van de vijgen overheen.
    • Zout de eenden van binnen.
    • Leg de eenden op de groenten en zet deze in een voorverwarmde oven van 250 graden Celsius.
    • Bak ze gedurende 15 minuten.
    • Verlaag de temperatuur vervolgens naar 200 graden Celsius, laat de eenden nog 15 minuten staan en bedruip ze regelmatig met het vocht.
    • Haal de eenden uit de oven, verwijder de poten en leg de rest in de oven bij 60 graden Celsius.
    • Pluk het vlees van de poten en bewaar het in de oven tot gebruik in de alto-shaam.

    Saus:

    • Giet het braadvocht met de groenten in een passende pan en voeg hier de gevogeltefond en de rest van de vijgenmarinade aan toe.
    • Breng de saus aan de kook en laat deze inkoken tot de gewenste dikte.
    • Passeer de saus en ontvet deze.
    • Breng de saus op smaak met zout en peper.
    • Leg de vijgen in de saus en laat deze afkoelen.

    Bereiding:

      Eend:

      • Verwijder de borsten van de eenden en snijd deze in plakjes.
      • Leg de plakjes terug in de alto-shaam.
      • Doe het pootvlees in een pan en voeg wat saus toe om een ragout te maken.
      • Breng aan de kook, voeg wat room toe en breng op smaak met zout en peper.

      Saus:

      • Breng de saus bijna aan de kook met de vijgen erin.

      Dresseren:

      • Schep een lepel ragout op de borden en leg hier de plakjes eendenborst naast.
      • Voeg twee vijgen toe en schenk de saus erlangs.
      • Garneer met een beetje verse kervel.

      Notities / Tips / Wijnadvies

      Geniet van je eend met vijgen!
      --------------------------------------------------------------------------------------------------
      Recept categorieën Eend / Fruit / Voorgerechten