Eend met vijgen

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 Eend heel
  • 32 Vijgen
  • 4 Sinaasappel
  • 1 ltr Witte wijn
  • 5 dl Gevogeltefond
  • 50 gr Knoflook
  • 400 gr Wortel
  • 200 gr Uien
  • 1 bos Kervel

Instructies

Voorbereiding

    VIJGEN :

    • Leg de vijgen in een passende schaal en giet er de witte wijn over en marineer gedurende 12 uur.

    SINAASAPPELS :

    • Schil de sinaasappels dun met een dunschiller.
    • Snijd de schil in een fijne julienne.

    GROENTEN :

    • Schil de wortel en pel de uien en snijd deze samen met de knoflook in kleine blokjes.

    EEND :

    • Neem een passende braadslede waar de drie eenden in kunnen en bestrooi de bodem hiervan met de groenten en giet hierop de helft van de marinade van de vijgen.
    • Zout de eenden van binnen.
    • Leg de eenden op de groenten en zet deze in een voorverwarmde oven van 250 graden
    • Gedurende 15 minuten.
    • Schakel de temperatuur hierna terug naar 200 graden, laat de eenden nog 15 minuten staan en bedruip de regelmatig met het vocht.
    • Haal de eenden uit de oven, verwijder de poten en leg de rest in de alto-shaam bij 60 graden.
    • Pluk het vlees van de poten en bewaar tot gebruik in de alto-shaam.

    SAUS :

    • Giet het braadvocht met de groenten in een passende pan en voeg hier de gevogeltefond en de rest van de vijgenmarinade aan toe.
    • Breng aan de kook en laat tot sausdikte reduceren.
    • Passeer hierna de saus en ontvet deze.
    • Breng de saus op smaak met zout en peper.
    • Leg de vijgen in de saus en laat deze afkoelen.

    Bereiding

      EEND :

      • Verwijder de borsten van de eenden en snijd deze in tranches en leg terug in de alto-shaam.
      • Doe het pootvlees in een pan en voeg hier wat saus aan toe zodat er een ragout ontstaat.
      • Breng aan de kook, voeg wat room toe en breng op smaak met zout en peper.

      SAUS :

      • Breng de saus tot tegen het kookpunt met de vijgen er in.

      DRESSEREN :

      • Schep een lepel ragout op de borden en leg hier tegenaan de tranches borstvlees.
      • Zet er twee vijgen bij en schep de saus er langs.
      • Garneer met pluk kervel.
      --------------------------------------------------------------------------------------------------
      Recept categorieën Eend / Fruit / Voorgerechten