Eendenborst met Gevulde Ovenappeltjes

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 900 g eendenborstfilet
  • 350 g noorderkrieken
  • 3 sinaasappelen
  • 4 appels
  • Sap van 1 citroen
  • 1 sjalot
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 3 eetlepels boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels kerrie
  • Peper
  • Zout
  • Sausbinder

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de appels middendoor, verwijder het klokhuis en besprenkel ze met citroensap.
  • Snijd een klein plakje van de bolle kanten van de appels zodat ze mooi blijven liggen.
  • Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel boter en plaats de appelhelften erin.
  • Laat de noorderkrieken uitlekken en bewaar het sap.
  • Breng het kersensap aan de kook met kaneel en 2 eetlepels rietsuiker.
  • Laat het 5 minuten koken tot het licht stroperig wordt.
  • Voeg dan de krieken toe.
  • Vul de appelhelften met de kriekenstroop en leg een klontje boter op elke appelhelft.
  • Snipper de sjalot fijn.
  • Snijd een stuk sinaasappelschil in dunne reepjes.
  • Pers de sinaasappelen uit.

Bereiding:

    Eend:

    • Verhit een braadpan zonder vet op hoog vuur en leg de eendenborsten met de velkant naar beneden.
    • Bak ze 8 minuten aan om het vet uit de huid te smelten.
    • Voeg zout en peper toe, draai ze om en bak ze nog 6 minuten.
    • Haal de eendenborsten uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze rusten.

    Saus:

    • Verhit dezelfde pan en voeg 1 eetlepel boter toe.
    • Fruit de fijngesnipperde sjalot gedurende 1 minuut.
    • Voeg sinaasappelsap, kerrie, sinaasappelschil en 1 eetlepel rietsuiker toe.
    • Laat het 10 minuten zachtjes koken.
    • Breng op smaak met peper, zout en voeg witte wijn toe.
    • Bind eventueel met sausbinder.

    Dresseren:

    • Schep een lepel kriekenragout op de borden en leg daar de eendenborstplakjes bovenop.
    • Voeg twee appels toe en giet de saus ernaast.

    Notities / Tips / Wijnadvies

    Garneer met peterselie en serveer met aardappelkroketten.
    Smakelijk eten!
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Eend / Fruit / Hoofdgerechten