Eendenborst met Venkel Sinaasappelsaus
Ingrediënten
- 2 eendenborstfilets
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 6-8 takjes verse tijm
- 4 sjalotten groot
- 4 knoflooktenen
- 1 venkelknol
- 1 theelepel venkelzaad
- 3 eetlepels honing
- Zout
- Versgemalen peper
- 30 g boter
- 5 dl kippenbouillon
- ¾ dl witte wijn
Instructies
Eendenborst:
- Snijd kruislings in op de huidkant van de eendenborsten.
- Rasp de schil van de sinaasappel grondig.
- Pers de sinaasappel en citroen apart uit.
- Ris de tijmblaadjes van de takjes.
- Snipper de sjalotten en plet de knoflooktenen.
- Verwijder de harde kern van de venkel en snijd deze in grove reepjes.
- Druk de venkelzaadjes een beetje fijn.
- Meng de helft van het sinaasappelsap met 2 eetlepels honing en 2 eetlepels tijmblaadjes om een kruidenpasta te maken.
- Bak de eendenborsten eerst op de huidkant tot ze krokant worden (ongeveer 8 minuten), en breng op smaak met zout en peper.
- Smeer de huidkant in met de kruidenpasta en keer de borsten om om de andere kant ook in te smeren met de pasta.
- Bak ze verder.
Saus:
- Haal de eendenborsten uit de pan en laat ze rusten.
- In dezelfde pan, voeg boter toe en bak de sjalotten, gekneusde knoflook, venkel, venkelzaad, de rest van de tijm en sinaasappelschil.
- Voeg de kippenbouillon toe en laat deze tot de helft inkoken.
- Voeg de rest van het sinaasappelsap, honing en citroensap toe, en breng op smaak met zout, peper en witte wijn.
- Giet het braadvocht uit de eendenborst in de pan.
- Snijd de eendenborst in plakken.
- Serveer de plakken eendenborst met de venkel-sinaasappelsaus.
- Garneer met fijngehakte venkelgroen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet van je eendenborst met venkel-sinaasappelsaus!