Eendenborstfilet met Gekarameliseerde Venkel en Pruimen
Een verfijnd gerecht van malse eendenborstfilet met gekarameliseerde venkel en zoete pruimen. Een ideale keuze voor een feestelijk diner met een verfijnde smaakbalans.
Ingrediënten
- 150 gr eendenborstfilet
- 1 grote venkelknol ongeveer 400 gr
- 10 gewelde pruimen
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 2 eetlepels olie
- ½ eetlepel allesbinder
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Was de venkel, maak schoon en snijd in plakken van ongeveer 1 cm dik.
- Halveer de plakken.
- Kook de venkelplakken in gezouten water voor ongeveer 8 minuten, tot ze beetgaar zijn.
- Laat uitlekken in een zeef.
- Snijd de eendenborstfilet in reepjes van ongeveer 2 cm breed en bestrooi met zout en peper.
- Verhit 1 eetlepel olie in een wok op hoog vuur en bak de eendenborstreepjes al omscheppend gedurende 2 minuten tot ze bruin zijn.
- Schep uit de pan en zet apart.
- Voeg de resterende olie toe aan de wok en bak de venkelplakken en sjalot al omscheppend gedurende 5 minuten tot ze bruin zijn.
- Voeg de reepjes eendenborst, pruimen en 1 dl water toe aan de wok en breng aan de kook.
- Roer de allesbinder erdoorheen en blijf roeren tot de saus licht gebonden is.
- Breng het geheel op smaak met zout en peper en serveer.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met gebakken krielaardappeltjes.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een zachte Pinot Noir of een fruitige Merlot, die de smaken van de eendenborstfilet en pruimen prachtig complementeert.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 22 g | Protein: 30 g | Vet: 28 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 15 g