Eendenborstfilet met romige bramensaus
Deze eendenborstfilet met romige bramensaus laat je smaakpapillen dansen! De combinatie van sappige eendenborst en zoete bramen maakt dit gerecht een culinair feestje voor elke gelegenheid. Perfect om indruk te maken op je gasten zonder uren in de keuken te staan. Focus Keyphrase: eendenborstfilet met bramensaus
Equipment
- bakpan
- Keukenmes
Ingrediënten
- 1 eendenborstfilet
- 40 g koude roomboter
- ½ dl medium dry sherry of witte port
- ½ pot wildfond 380 ml
- 1 sjalotje
- 1 theelepel tijm
- 1 blikje bramen 200 g
- zout naar smaak
- versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Eendenborstfilets op kamertemperatuur laten komen
- Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand 3
- Eendenborstfilets aan velkant insnijden en bestrooien met zout en peper
- Eendenborstfilets met velkant in koekenpan leggen en ca.
- 4 minuten bakken
- Keren en andere kant ca.
- 3 minuten bakken
- Eendenborstfilets in lage ovenschaal leggen en in oven nog ca.
- 8 minuten rosé laten worden
- Sjalotje pellen en snipperen
- Bramen afgieten en vocht opvangen
- Van bakvet 5 eetlepels achterhouden, rest weggooien
- Bakvet opnieuw verhitten en sjalotje ca.
- 2 minuten zachtjes fruiten
- Sherry, wildfond, tijm, helft van bramen en 2 eetlepels bramenvocht toevoegen en op matig hoog vuur inkoken
- Saus boven steelpan door zeef wrijven en opnieuw zachtjes verwarmen
- Rest van boter in klontjes snijden en één voor één door saus kloppen
- Op smaak brengen met zout en peper
- Eendenborstfilets schuin in dunne plakjes snijden en in waaier op warme borden leggen
- Saus erover schenken en garneren met rest van bramen
- Serveren met röstikoekjes en spruitjes
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze eendenborstfilet met romige bramensaus met knapperige röstikoekjes en licht gestoomde spruitjes voor een herfstig diner dat indruk maakt.
Wijnadvies:
Voor dit gerecht past een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot perfect bij de rijke eendenborst en zoete bramensaus. Voor een extra speciale touch, probeer eens deze Pinot Noir van de Bourgogne. Het zuur van de bramen wordt prachtig gebalanceerd door de fruitige tonen van de wijn, waardoor elke hap een feestje wordt.
Voedingswaarden
Calories: 755 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 40 g | Vet: 60 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 4 g
