Elzasser Zuurkoolschotel met Vlees en Appel
Een hartige Elzasser specialiteit met gestoofde wijnzuurkool, appel, casselerrib en knakworstjes. Geserveerd met gebakken krielaardappeltjes.
Ingrediënten
- 1 kleine appel
- 25 gram boter
- 4 plakken casselerrib elk ± ½ cm dik
- ½ pot vleesfond ± 190 ml
- 3 jeneverbessen
- 4 knakworstjes
- 1 laurierblaadje
- 1 zakje minikrieltjes
- 1 ui
- 250 gram gekookte wijnzuurkool
Instructies
- Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken.
- Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.
- Scheur het laurierblaadje in grove stukken.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Verhit 25 gram boter in een braadpan en bak de ui ongeveer 3 minuten zachtjes.
- Voeg de zuurkool toe en bak al omscheppend ongeveer 3 minuten mee.
- Voeg de appelblokjes, de fond, de jeneverbessen en het laurierblad toe.
- Leg de plakken casselerrib en de knakworstjes bovenop de zuurkool.
- Laat de zuurkool afgedekt 15-20 minuten zachtjes stoven.
- Kook intussen de krielaardappeltjes in een andere pan met weinig water in 12-15 minuten gaar.
- Giet de aardappeltjes af en meng de rest van de boter erdoor.
- Schep de zuurkool op een schaal en leg de krielaardappeltjes eromheen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Garneer eventueel met verse peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn uit de Elzas, zoals een Riesling of Sylvaner.
Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 30 g | Vet: 35 g | Zout: 3 g | Sugar: 10 g