Elzasser Zuurkoolschotel

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 g zuurkool
  • 1 ui
  • 2 winterwortels
  • 150 g gerookt spek in dobbelsteentjes
  • 100 g gerookt spek in plakjes
  • 4 plakken achterham
  • 8 knoflookworstjes gewone worstjes kunnen ook
  • 10 jeneverbessen
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 glazen witte wijn
  • 1 eetlepel boter
  • 12 in de schil gekookte aardappelen

Voor de mosterdsaus:

  • 3 dl slagroom
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel Hollandse mosterd
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Fruit de ui in boter zonder dat deze kleurt.
  • Meng de dobbelsteentjes spek met de zuurkool.
  • Leg in een ovenschaal een laagje zuurkool.
  • Leg er plakjes wortel en uienringen op en strooi er een paar jeneverbessen over.
  • Herhaal dit totdat de schaal vol is.
  • Giet de wijn erover en steek de laurierblaadjes er losjes in.
  • Laat de schotel 60 minuten in een oven staan op 125 ºC, en na 30 minuten op 150 ºC.
  • Leg de worstjes er bovenop.
  • Bak ondertussen het spek krokant.
  • Verwarm de achterham.
  • Serveer de zuurkoolschotel met het gebakken spek en de ham.
  • Serveer de in de schil gekookte aardappelen apart.
  • Breng de room aan de kook en voeg de mosterdsoorten toe.
  • Meng alles goed door elkaar en laat de saus zachtjes inkoken tot deze de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten
Land van herkomst Duitsland