Erpelfooi (Aardappelfeestpannenkoeken)
Grote, dikke gistpannenkoeken met stroop, een traditionele traktatie tijdens de aardappeloogst in West-Brabant.
Equipment
- Grote koekenpan (30-40 cm doorsnede)
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 2 eieren
- 30 g gist
- 1 el suiker
- 1 liter melk
- 1 tl zout
- 1 ½ dl lauw water
- Vet of reuzel om in te bakken
- Stroop om te serveren
Instructies
- Maak een gistbeslag van de bloem, eieren, gist, suiker, melk en zout.
- Laat het beslag goed rijzen op een warme plaats.
- Roer vóór het bakken het lauwe water door het gerezen beslag.
- Smelt vet of reuzel in de koekenpan.
- Giet een flinke hoeveelheid beslag in de pan, zodat de bodem bedekt is.
- Bak de pannenkoek langzaam op een laag vuur.
- Keer de pannenkoek om als de bovenkant droog is geworden.
- Bak de andere kant nog 5-7 minuten tot hij goudbruin is.
- Serveer de pannenkoeken warm met stroop.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met veel stroop en een grote kop slappe koffie.
Wijnadvies:
Geen wijn, maar een grote kop koffie!
Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 80 g | Protein: 20 g | Vet: 20 g | Zout: 1 g | Sugar: 30 g