Erpelfooi (Aardappelfeestpannenkoeken)

Dikke, luchtige pannenkoeken met goudbruine korst, geserveerd met stroop en een klontje boter op een rustieke schaal op een houten tafel.

Erpelfooi (Aardappelfeestpannenkoeken)

Grote, dikke gistpannenkoeken met stroop, een traditionele traktatie tijdens de aardappeloogst in West-Brabant.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote koekenpan (30-40 cm doorsnede)

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 eieren
  • 30 g gist
  • 1 el suiker
  • 1 liter melk
  • 1 tl zout
  • 1 ½ dl lauw water
  • Vet of reuzel om in te bakken
  • Stroop om te serveren

Instructies

  • Maak een gistbeslag van de bloem, eieren, gist, suiker, melk en zout.
  • Laat het beslag goed rijzen op een warme plaats.
  • Roer vóór het bakken het lauwe water door het gerezen beslag.
  • Smelt vet of reuzel in de koekenpan.
  • Giet een flinke hoeveelheid beslag in de pan, zodat de bodem bedekt is.
  • Bak de pannenkoek langzaam op een laag vuur.
  • Keer de pannenkoek om als de bovenkant droog is geworden.
  • Bak de andere kant nog 5-7 minuten tot hij goudbruin is.
  • Serveer de pannenkoeken warm met stroop.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met veel stroop en een grote kop slappe koffie.
Wijnadvies:
Geen wijn, maar een grote kop koffie!

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 80 g | Protein: 20 g | Vet: 20 g | Zout: 1 g | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Pannenkoeken
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Herfst
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch