Feestelijke stamppot boerenkool
Equipment
Ingrediënten
Voor de boerenkool
- 25 gram boter
- 125 gram spekreepjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 600 gram panklare boerenkool
- 1 kg aardappels (kruimig)geschild
- 200 ml water
- 100 ml melk
Voor erbij
- 4 eetlepel(s) mosterd
- 150 gram komijnekaas in kleine blokjes
- 150 gram salami of cervelaatworst in kleine blokjes gesneden
- 4 eetlepel(s) zilveruitjes
- 4 eetlepel(s) Amsterdamse uien
- 4 eetlepels cocktail augurken
Instructies
- In een grote pan boter verhitten en spekreepjes zachtjes uitbakken.
- De knapperige spekjes met een lepel uit de pan in een schaaltje scheppen.
- In het spekvet ui 5 minuten zachtjes fruiten.
- Boerenkool erdoor scheppen en in 5 minuten al omscheppend laten slinken.
- Aardappels in stukken snijden en boven op boerenkool leggen.
- Het water erbij schenken en boerenkool en aardappels afgedekt in 25-30 minuten gaar koken.
- Pas als de boerenkool helemaal geslonken is zout toevoegen en eventueel meer water toevoegen om aanbranden te voorkomen.
- Boerenkool met aardappels fijnstampen en zoveel melk erdoor roeren tot een smeuïge stamppot ontstaat.
- De stamppot op smaak brengen met zout en peper en in een mooie schaal overscheppen.
- Uitgebakken spekjes, mosterd, kaas, cervelaatworst, zilveruitjes en augurken in kleine kommetjes doen en apart bij de boerenkool serveren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnsuggestie:
Deze smeuïge, pittige boerenkoolstamppot speciaal vraagt om een volle, zachte rode wijn met een kruidige smaak en wat fris fruit. Die zijn er in Spanje volop: Crianza's uit Navarra, Rioja of Toro of een Reserva uit bijvoorbeeld de Valdepenas
Deze smeuïge, pittige boerenkoolstamppot speciaal vraagt om een volle, zachte rode wijn met een kruidige smaak en wat fris fruit. Die zijn er in Spanje volop: Crianza's uit Navarra, Rioja of Toro of een Reserva uit bijvoorbeeld de Valdepenas
Voedingswaarden
Calories: 760 kcal | koolhydraten: 61 g | Protein: 35 g | Vet: 42 g