Feestelijke stamppot boerenkool

Porties: 4 personen
Total time 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de boerenkool

  • 25 gram boter
  • 125 gram spekreepjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 600 gram panklare boerenkool
  • 1 kg aardappels (kruimig)geschild
  • 200 ml water
  • 100 ml melk

Voor erbij

  • 4 eetlepel(s) mosterd
  • 150 gram komijnekaas in kleine blokjes
  • 150 gram salami of cervelaatworst in kleine blokjes gesneden
  • 4 eetlepel(s) zilveruitjes
  • 4 eetlepel(s) Amsterdamse uien
  • 4 eetlepels cocktail augurken

Instructies

  • In een grote pan boter verhitten en spekreepjes zachtjes uitbakken.
  • De knapperige spekjes met een lepel uit de pan in een schaaltje scheppen.
  • In het spekvet ui 5 minuten zachtjes fruiten.
  • Boerenkool erdoor scheppen en in 5 minuten al omscheppend laten slinken.
  • Aardappels in stukken snijden en boven op boerenkool leggen.
  • Het water erbij schenken en boerenkool en aardappels afgedekt in 25-30 minuten gaar koken.
  • Pas als de boerenkool helemaal geslonken is zout toevoegen en eventueel meer water toevoegen om aanbranden te voorkomen.
  • Boerenkool met aardappels fijnstampen en zoveel melk erdoor roeren tot een smeuïge stamppot ontstaat.
  • De stamppot op smaak brengen met zout en peper en in een mooie schaal overscheppen.
  • Uitgebakken spekjes, mosterd, kaas, cervelaatworst, zilveruitjes en augurken in kleine kommetjes doen en apart bij de boerenkool serveren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnsuggestie:
Deze smeuïge, pittige boerenkoolstamppot speciaal vraagt om een volle, zachte rode wijn met een kruidige smaak en wat fris fruit. Die zijn er in Spanje volop: Crianza's uit Navarra, Rioja of Toro of een Reserva uit bijvoorbeeld de Valdepenas

Voedingswaarden

Calories: 760 kcal | koolhydraten: 61 g | Protein: 35 g | Vet: 42 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Stamppot / Vlees
Feestdagen etc Sinterklaas