Flantaart van Amber
Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Ingrediënten
- 1 pakje roomboter bladerdeeg
- 1 liter volle melk
- 180 gram suiker
- 120 gram maizena
- 2 hele eieren + 1 eigeel
- 2 dessertlepels vanille-essence
- Poedersuiker of slagroom naar smaak
Instructies
- Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
- Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
- Zet de vorm even in de koelkast.
- Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
- Breng al roerend aan de kook.
- Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
- Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
- Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
- Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
- Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
- Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
- Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
- Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
- Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
- Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
- Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
- Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
- Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!