Gebakken Appelpartjes met Vanilleroomijs en Wijnsiroop

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stevige Elstar appels
  • 200 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels appel diksap
  • 4 speculaasjes
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 25 g roomboter
  • 0,5 liter vanilleroomijs

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels elk in 8 partjes.
  • Breng in een pan de wijn met het diksap aan de kook.
  • Voeg de appelpartjes toe en laat ze in ongeveer 8 minuten tegen de kook aan gaar worden.
  • Neem de appelpartjes met een schuimspaan uit de pan, laat ze even boven de pan uitlekken en leg ze op een bord.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook het appelkookvocht op hoog vuur in ongeveer 5 minuten in tot een stroperige saus en laat iets afkoelen.
  • Verkruimel de speculaasjes fijn.
  • Leg de appelpartjes in een cirkel op vier ovenvaste bordjes of schaaltjes.
  • Strooi de verkruimelde speculaasjes en de bruine suiker over de appelpartjes.
  • Verdeel de boter in kleine vlokjes over de appelpartjes.
  • Schuif de bordjes met twee tegelijk onder de hete grill en laat de suiker in ongeveer 2 minuten smelten.
  • Schep met een ijsbolletjeslepel een grote bol vanilleroomijs op de gegratineerde appelpartjes.
  • Schep de wijnsiroop over het gerecht.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Serveer dit dessert met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Eiswein.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 2 g | Vet: 12 g | Zout: 0.1 mg | Sugar: 35 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brunch / Fruit / Gebak / IJs / Nagerecht - Dessert
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Notenvrij / Vegetarisch