Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- scherp mes
- grill
- Vier ovenvaste bordjes of schaaltjes
- ijsbolletjeslepel
Ingrediënten
- 3 stevige Elstar appels
- 200 ml droge witte wijn
- 3 eetlepels appel diksap
- 4 speculaasjes
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 25 g roomboter
- 0,5 liter vanilleroomijs
Instructies
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels elk in 8 partjes.
- Breng in een pan de wijn met het diksap aan de kook.
- Voeg de appelpartjes toe en laat ze in ongeveer 8 minuten tegen de kook aan gaar worden.
- Neem de appelpartjes met een schuimspaan uit de pan, laat ze even boven de pan uitlekken en leg ze op een bord.
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
- Kook het appelkookvocht op hoog vuur in ongeveer 5 minuten in tot een stroperige saus en laat iets afkoelen.
- Verkruimel de speculaasjes fijn.
- Leg de appelpartjes in een cirkel op vier ovenvaste bordjes of schaaltjes.
- Strooi de verkruimelde speculaasjes en de bruine suiker over de appelpartjes.
- Verdeel de boter in kleine vlokjes over de appelpartjes.
- Schuif de bordjes met twee tegelijk onder de hete grill en laat de suiker in ongeveer 2 minuten smelten.
- Schep met een ijsbolletjeslepel een grote bol vanilleroomijs op de gegratineerde appelpartjes.
- Schep de wijnsiroop over het gerecht.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer dit dessert met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Eiswein.Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 2 g | Vet: 12 g | Zout: 0.1 mg | Sugar: 35 g