Gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek

Gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek

Gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek

Porties: 4
Bereidingstijd: 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote aardappels
  • 1 eetlepel(s) roomboter
  • 400 ml visbouillon van tablet of 1 pot visfond (a 380 ml)
  • 75 g Zeeuws spek dungesneden
  • 1 sjalot
  • 6 eetlepel(s) olijfolie
  • 400 ml runderbouillon (van tablet)
  • 400 ml appelsap
  • 16 olijven zonder pit
  • 1 theelepel gembersiroop (of vocht uit potje gemberbolletjes)
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • 300 g zuurkool naturel (pak a 500 g)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 jeneverbes
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 2 kabeljauwhaasjes (of 500 g kabeljauwfilet, in 4 gelijke stukken)

Instructies

  • Aardappels schillen, in stukken snijden, wassen en in visbouillon in 15 min. gaarkoken.
  • Met staafmixer of keukenmachine heel kort pureren (als machine te lang draait wordt saus taai).
  • Saus verdunnen met wat extra bouillon, tot roomdikte. Boter erdoor roeren.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • Spek op bakplaat leggen en in oven in 15 min. droog en krokant uitbakken.
  • Spek met keukenpapier droogdeppen en vetste stukken verwijderen, zodat krokante deel overblijft.
  • Spek door zeef fijnwrijven.
  • Sjalot pellen, fijnsnipperen en in 2 el olie fruiten en afblussen met vleesbouillon en helft van appelsap.
  • Vocht tot 8 el (ca. 125 ml) laten inkoken.
  • Olijven fijnhakken en door sjalot roeren.
  • Gembersiroop, azijn en 2 el olie toevoegen en tot dressing kloppen.
  • Zuurkool verwarmen met rest van appelsap, laurier en jeneverbes.
  • Bloem op plat bord strooien.
  • Kabeljauw aan beide zijden bestrooien met zout en peper en 1 kant in bloem drukken.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag 2 el olie verhitten. Vis in 4-5 min. op bebloemde kant krokant en bruin bakken, met spatel voorzichtig omdraaien en nog 1 min. op andere zijde bakken.
  • Intussen aardappelsaus heel zachtjes verwarmen.
  • Op vier warme borden 'spiegel' van saus maken: kwart van aardappelsaus in midden scheppen en met lepel tot cirkel uitstrijken.
  • Spekgruis erover strooien.
  • Zuurkool met schuimspaan uit pan nemen en goed laten uitlekken.
  • Laurier en jeneverbes verwijderen.
  • Op elk bord kwart van zuurkool draperen.
  • Kabeljauw op zuurkool leggen en (aan tafel) olijvenvinaigrette over kabeljauw scheppen.

Voedingswaarden

Calories: 505 kcal | koolhydraten: 22 g | Protein: 33 g | Vet: 31 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Vis