Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor de makreel:
- 400 gram makreelfilet
- Peper & zout
Voor de gekonfijte zuurkool:
- 300 gram uitgelekte zuurkool
- 75 gram eendenvet of roomboter
- 5 gekneusde jeneverbessen
- 75 gram pastinaak
- 7 gram zoete aardpeer Topinamboer
- 2 takjes kervel
- Peper & zout
Voor het garnituur:
- 150 gram schone bospaddenstoelen niet te fijngesneden
- 1 gesnipperde sjalot
- ½ teentje knoflook fijngehakt
- 100 ml kalfsbouillon
- Bindmiddel bijvoorbeeld arrowroot of aardappelzetmeel
- 5 stengels bieslook fijngesneden
- Peper & zout
- Olijfolie extra vierge
Instructies
- Verwijder de graten uit de makreelfilet en snijd de filets eventueel in vier gelijke porties.
- De vis wordt vlak voor het serveren gebakken.
- Voor de gekonfijte zuurkool:
- Schil de pastinaak en de aardpeer en snijd ze in blokjes van ½ cm.
- Hak de kervelblaadjes zeer fijn.
- Verhit het vet of de boter met de jeneverbessen in een pan met dikke bodem en meng de zuurkool erdoor.
- Voeg de groenteblokjes toe en laat op zacht vuur ca.25 minuten garen.
- Roer af en toe door.
- Laat de zuurkool afkoelen en zeef het overtollig vet eruit.
- Verwijder de jeneverbessen en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de kervel erdoor.
Voor het garnituur:
- Doe de bouillon met sjalot, knoflook en paddenstoelen in een dichte stoomovenpan en stoom op 90 °C gedurende 15 minuten.
- Doe het garnituur in een steelpan en bind het met bindmiddel tot het zo dik is als een lichtgebonden bouillon.
- Voeg de bieslook toe en breng op smaak met peper, zout en een scheut olijfolie.
Serveren:
- Verwarm wat roomboter in een koekenpan op de kookplaat en bak de makreel aan op de huidzijde.
- Zodra de huidzijde bruin en krokant is, omdraaien en op zacht vuur laten garen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg een smalle rechthoek van zuurkoolsalade op het bord.
- Leg de makreel er dwars op en garneer met het bospaddenstoelengarnituur.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de makreel, zuurkool en bospaddenstoelen.Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2 mg | Sugar: 2 g