Gebakken Zalm met Tomaten-Tapenade

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 4 stukken zalmfilet ongeveer 150 gr (mooie stukken)
  • 2 ½ dl slagroom
  • Zout
  • peper
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 klein takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 4 meiknolletjes in dunne plakken
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel gedroogd broodkruim
  • 4 mooie gefrituurde aardappelschillen

Voor de Tomaten-Tapenade:

  • 150 gr gedroogde tomaten op olie uitgelekt
  • ½ teentje knoflook geperst
  • Geraspte ingelegde citroenschil
  • Olijfolie

Voor de Tomatendressing:

  • 1 grote tomaat ontveld, in heel kleine stukjes gesneden
  • 2 eetlepels fijngesneden basilicum
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel Japanse sojasaus
  • 2 theelepels balsamico-azijn

Instructies

Voorbereiding:

    Tapenade:

    • Pureer tomaten en meng met knoflook, citroenschil en olijfolie tot een smeuïg mengsel.
    • Strijk de tapenade over de zalm (niet de velkant).

    Tomatendressing:

    • Meng alle ingrediënten.

    Bereiding:

    • Breng de slagroom met zout, peper, knoflook, rozemarijn en tijm aan de kook.
    • Kook de meiknolletjes hierin 4-6 minuten.
    • Leg de meiknolletjes dakpansgewijs op borden.
    • Meng Parmezaanse kaas met broodkruim en verdeel dit in een dun laagje over de meiknolletjes.
    • Verwarm de oven voor op 175°C.
    • Plaats de zalmpakketjes op een bakplaat (met de tapenadekant naar boven) in het midden
    • van de oven en bak ze 7 minuten.
    • Leg de zalm op de meiknolletjes en plaats de borden even onder de hete grill zodat de
    • tapenade mooi krokant wordt.
    • Verdeel de tomatendressing langs de rand van het bord.
    • Garneer met gefrituurde aardappelschillen.

    Notities / Tips / Wijnadvies

    Gefrituurde aardappelschillen kunnen worden gebruikt als garnering.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis / Zalm
    Feestdagen etc Kerst