Eend met linzen, bloedworst, appel en kerrie

Gebraden Eend met Linzen, Appel, Bloedworst en Kerri

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 50 gram rode linzen
  • 150 gram groentebouillon
  • 75 gram cranberry's
  • ½ vanillestokje
  • 40 gram suiker
  • Olijfolie
  • ½ koffielepel kerriepoeder
  • Peper
  • Zout
  • 1 Granny Smith appel
  • 1 eendenborstfilet
  • 4 plakken bloedworst dun gesneden

Optioneel:

  • cress om te garneren

Instructies

  • Spoel de linzen in een zeef tot het water helder is.
  • Doe de linzen met de groentebouillon in een dichte stoomovenpan en stoom gedurende ongeveer 5 minuten op 100°C.
  • Spoel de linzen af met koud water en laat ze goed uitlekken.
  • Doe de cranberry's met een beetje water in een pan.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg dit samen met de lege vanillepeul en de suiker toe aan de cranberry's.
  • Breng aan de kook en laat rustig koken tot een mooie compote ontstaat.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een sauspan en voeg het kerriepoeder toe.
  • Roer tot de geuren vrijkomen.
  • Zet de kerrieolie even apart.
  • Snijd de appel in kleine blokjes (ongeschilde).
  • Meng deze door de linzen en breng op smaak met de kerrieolie, peper en zout.
  • Bak ondertussen de eendenborstfilet eerst op de velkant aan en vervolgens op de vleeskant.
  • Plaats de eendenborstfilet met de velkant naar boven op een rooster in de oven.
  • Bak op 70°C tot de kerntemperatuur 57°C bereikt.
  • Bak de plakken bloedworst om en om en leg ze op keukenpapier.
  • Serveer door een portie linzen op de borden te leggen en de bloedworst er bovenop te leggen.
  • Snijd de eendenborstfilet in dunne plakjes en rangschik ze op de bloedworst.
  • Lepel wat cranberrycompote rond het gerecht en garneer eventueel met wat cress.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een Pinot Noir of een lichte Merlot past goed bij dit gerecht vanwege de rijke smaken van de eend en de kruidige tonen van de kerrie.

Voedingswaarden

Calories: 472 kcal | koolhydraten: 36 g | Protein: 24 g | Vet: 25 g | Zout: 1.3 mg | Sugar: 16 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Gevogelte
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Koemelk allergie / Lactosevrij / Tarwevrij