Gefrituurde Kalfszwezerik met Sjalottencompote en Gemberroomsaus

Gefrituurde Kalfszwezerik met Sjalottencompote en Gemberroomsaus

Geniet van deze verfijnde gefrituurde kalfszwezerik, geserveerd met een zoete sjalottencompote en een romige gemberappelsaus. Een delicaat gerecht dat perfect is voor een feestelijke gelegenheid.
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 31 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kalfszwezerik
  • 1 prei grof gesneden
  • 100 g knolselderij in stukken
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • Voor het beslag:
  • 80 g bloem
  • 40 g zetmeel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels bruschetta kruiden
  • IJswater

Voor de sjalottencompote:

  • 1 kg sjalotten geschild en in vieren gesneden
  • 100 g boter
  • 1 dl witte wijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Suiker naar smaak

Voor de saus:

  • 2 wortelen in stukken gesneden
  • 4 Granny Smith appels geschild en in stukken gesneden
  • Gembersiroop naar smaak
  • 2 dl room
  • Zout en peper naar smaak

Voor de garnering:

  • Plakjes gember
  • Kervel

Instructies

Zwezerik:

  • Spoel de kalfszwezerik grondig in koud water.
  • Pocheer de zwezerik met de prei, knolselderij, sjalot, laurier en tijm tot gaarheid.
  • Laat de zwezerik afkoelen en snijd deze in plakken.
  • Wentel de plakken zwezerik eerst door de bloem en vervolgens door het beslag, en frituur ze tot ze goudbruin zijn.

Compote:

  • Bak de sjalotten in de boter tot ze beginnen te karameliseren.
  • Voeg de witte wijn toe en laat het geheel sudderen tot de sjalotten zacht en gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout, peper en suiker.

Saus:

  • Kook de wortelen in een pan met water tot ze zacht zijn.
  • Voeg de appels toe en kook tot ook deze zacht zijn.
  • Pureer het mengsel en voeg de room en gembersiroop toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Dresseren:

  • Schep een lepel sjalottencompote in het midden van de borden.
  • Leg de gefrituurde zwezerik bovenop de compote.
  • Garneer het gerecht met plakjes gember en kervel.
  • Schep de saus rondom het gerecht en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer deze gefrituurde kalfszwezerik met een volle witte wijn zoals een Chardonnay. De romige en rijke smaken van de wijn passen goed bij de zachte zwezerik en de zoete sjalottencompote.

Voedingswaarden

Calories: 850 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 50 g | Vet: 55 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalfsvlees
Land van herkomst Frankrijk
Extra aanwijzing Herfst / Winter