Gegratineerde Filet Cordon Bleu met Amandelballetjes

Een rustieke en smakelijke foto van gegratineerde filet "Cordon Bleu," geserveerd in een ovenvaste schaal met knapperige amandel-aardappelballetjes. Het gerecht bevat varkensfilets bedekt met ham, gesmolten kaas en een goudbruine korst, gecombineerd met perfect gefrituurde aardappelballetjes. De setting toont een vintage keuken met houten werkbladen, blauwgroene kastjes en zacht natuurlijk licht dat door een raam valt. Details zoals verse kruiden, geraspte kaas en rustiek keukengerei versterken de warme en uitnodigende sfeer.

Gegratineerde Filet Cordon Bleu met Amandelballetjes

Een klassieke filet Cordon Bleu met ham, kaas en krokante amandelballetjes voor een verfijnde maaltijd.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de filets:

  • 2 varkensfilets ca. 350 g elk
  • 4 plakken gekookte ham ca. 60 g
  • 75 g geraspte oude kaas
  • 2-3 eetlepels slagroom
  • Zout
  • Peper
  • Marjolein
  • 2 eetlepels olie

Voor de amandelballetjes:

  • 750 g kruimige aardappelen
  • 3 eidooiers
  • 1 eiwit
  • 5-6 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 1 liter olie om te frituren

Instructies

Bereiding van de amandelballetjes:

  • Was de aardappelen en kook ze in ca. 20 minuten gaar.
  • Spoel de aardappelen af met koud water en pel ze.
  • Druk de warme aardappelen door een aardappelpers of stamp ze fijn.
  • Meng de aardappelpuree met zout, nootmuskaat en 3 eidooiers tot een glad mengsel.
  • Vorm er 20 balletjes van.
  • Klop het eiwit stijf.
  • Meng het amandelschaafsel en paneermeel in een aparte schaal.
  • Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en daarna door het amandelschaafsel.
  • Druk licht aan en laat 30 minuten in de koelkast opstijven.
  • Bereiding van de filets:
  • Halveer de varkensfilets en bestrooi met zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de filets rondom in ca. 7 minuten aan.
  • Leg de filets in een ingevette ovenschaal.
  • Halveer de plakken ham en leg ze op de filets.
  • Meng de geraspte kaas met 1 eidooier, een snufje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
  • Verdeel het kaasmengsel over de ham en gratineer in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ca. 12 minuten, tot goudbruin.

Frituren van de balletjes:

  • Verhit de olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
  • Frituur de aardappelballetjes portiegewijs gedurende 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Garneer de filets met verse marjolein en serveer ze met de amandelballetjes.
  • Combineer met gestoomde broccoli voor een complete maaltijd.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Combineer met een volle witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Voedingswaarden

Calories: 580 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 38 g | Vet: 38 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Varkensvlees
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Winter